Petak, 26. Jula 2019.
Unsko-sanski kanton 17° C Few Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

26. Jula. 2019. Izdvojeno, Region
Akcija “Familia”: Razbijen balkanski lanac, oduzet kokain i dva miliona eura

Europska policijska agencija EUropol saopštila je danas da je međunarodnom operacijom razbijen balkanski kriminalni lanac koji je privatnim avionima prebacivao kokain iz Јužne Amerike u Evropu.

U akciji “Familia” uhapšeno je ukupno 16 osoba, od koji 11 u evropskim zemljama Hrvatskoj, Češkoj, Srbiji i Švicarskoj, te pet u Hong Kongu. Policija je zaplijenila više od tone kokaina, više od 600 kilograma u Švicarskoj i 421 kilogram u Hong Kongu.

U Hrvatskoj, Češkoj, Srbiji, Sloveniji i Švicarskoj zaplijenjeno je dva miliona eura i skupocjeni predmeti u vrijednosti većoj od milion eura (satovi, vozila).

Ova operacija bila je dio šire evropske strategije protiv zapadno-balkanske mreže organizovanog kriminala, poznate pod nazivom Balkanski kartel i njegove top mete, kojom je koordinirala Hrvatska, a podržale su je vlasti nadležne za provođenje zakona iz EU i sa zapadnog Balkana, kao i američka DEA, te Evropol.

Europol ističe da su balkanski krijumčari koristili privatne avione za prebacivanje kokaina iz Јužne Amerike u Evropu, te da su brodovima prebacivali narkotike u Hong Kong i Makao.

ZADNJE VIJESTI IZ Izdvojeno Region

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision