Saturday, 2. March 2024.
Unsko-sanski kanton 8° C Overcast Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

14. Marta. 2023. Zanimljivosti
Afrika se razdvaja na dva dijela, predviđa se nastanak novog okeana u rascjepu

Nove fotografije pokazale su koliko je velika šteta jer se dijelovi Afrike fizički razdvajaju i između njih se formira novi okean, piše Unilad.

Dva dijela kopna u Keniji počela su se razdvajati posljednjih godina, a dvije mase su sada toliko udaljene da se predviđa kako će cijeli novi okean prolaziti kroz ovaj rascjep u budućnosti.

Ako se razdvajanje nastavi, smatra se da bi afričke zemlje Zambija i Uganda jednog dana mogle imati svoje obale.

Stručno istraživanje je također potvrdilo da će novi okean jednog dana prolaziti kroz jaz, nazvan Istočnoafrička pukotina, milionima godina od sada.

Prema recenziranom časopisu Geophysical Research Letters, stručnjaci sada znaju tačno mjesto gdje je pukotina počela kao granica tri tektonske ploče koje su se postepeno udaljavale jedna od druge.

Međunarodni napori su otkrili da je pukotina trenutno duga 35 milja (oko 56 kilometara) nakon što se prvi put pojavila 2005. godine u etiopskim pustinjama.

Afrika se razdvaja

Christopher Moore sa Univerziteta u Lidsu, rekao je za NBC News da je “ovo jedino mjesto na Zemlji gdje možete proučavati kako kontinentalni rascjep postaje okeanski rascjep”.

Moore je koristio satelitsku radarsku tehnologiju za praćenje vulkanske aktivnosti u istočnoafričkoj regiji koja se najčešće povezuje s postepenim raspadom kontinenta.

Pukotina se nalazi na granicama afričke, arapske i somalijske tektonske ploče. U proteklih 30 miliona godina, arapska ploča se polako udaljavala od afričkog kontinenta.

Jaz raste, ali ne tako brzo da biste to mogli vidjeti samo gledajući ga, jer se arapska ploča udaljava od Afrike brzinom od otprilike jednog inča godišnje (oko 2,5 centimetra), a afrička i somalska ploča se one odvajaju još sporijom brzinom.

Smatra se da će se jaz nastaviti povećavati u budućnosti i da će istočna Afrika formirati zasebni kontinent, navodi Unilad.

Ken Macdonald, pomorski geofizičar i profesor emeritus sa Univerziteta u Kaliforniji, objasnio je da se pomoću GPS mjerenja mogu mjeriti stope kretanja do nekoliko milimetara godišnje.

– Kako dobijamo sve više i više mjerenja od GPS-a, možemo dobiti mnogo bolju predstavu o tome šta se dešava. Adenski zaljev i Crveno more će se preplaviti preko regije Afar i u istočnoafričku dolinu rasjeda i postati novi okean, a taj dio istočne Afrike će postati svoj zasebni mali kontinent – dodao je.

Afrika se razdvaja

Unilad

ZADNJE VIJESTI IZ Zanimljivosti

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision