Thursday, 6. October 2022.
Unsko-sanski kanton 13° C Overcast Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

14. Juna. 2016. Zanimljivosti
“Afrička Venecija”: Ganvie je najveće selo izgrađeno na jezeru

Selo Ganvi u afričkoj Republici Benin s populacijom od 20.000 stanovnika predstavlja najveće selo na ovom kontinentu. To, ipak, nije razlog zbog kojeg je ovo neobično mjesto prava atrakcija za turiste. Ganvi je izgrađen na vodi jezera Nokoue, sat vremena od najvećeg grada Republike Benin Kotonua.

Sve kuće, trgovine i restorani u selu su izgrađeni na drvenim stupovima, obično nekoliko metara iznad vode. Ganvie također ima plutajuću pijacu, ali i jedan kompletan komad zemlje na kojem je izgrađena škola. U selu se većina stanovnika bavi ribarstvom i turizmom. Neki seljani uzgajaju i nekoliko pripitomljenih kopnenih životinja koje žive na malenim parcelama trave što izviru iz vode.

U selu već generacijama žive pripadnici etničke skupine Tofinu u jednostavnim kućama od bambusa, podignutim na jezeru, a većina njih se oslanja na samo nekoliko stubova zabodenih u dno jezera. Zbog ovakvog načina života stanovnici Ganvie se često nazivaju Vodeni narod Benina, a njihovo selo Afrička Venecija na Štulama.

Vjeruje se da je selo prvi put naseljeno u šesnaestom ili sedamnaestom stoljeću, a njegovi stanovnici su ga izgradili na sredini jezera kako bi pobjegli od plemena Fon. U to vrijeme, pripadnici moćnog zapadnoafričkog plemena Fon su prodavali robove iz drugih plemena Portugalu. Tofinu su uskoro shvatili da pripadnici plemena Fon iz religijskih razloga ne smiju ući u vodu, niti napadati ljude koji žive na njoj pa su tako odlučili da temelje svog novog naselja podignu na sredini jezera.

ZADNJE VIJESTI IZ Zanimljivosti

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision