Utorak, 13. Avgusta 2019.
Unsko-sanski kanton 12° C Broken Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

13. Avgusta. 2019. Svijet
Aerodrom u Hong Kongu ponovo otvoren

Međunarodni aerodrom u Hong Kongu u utorak je ponovo otvoren za saobraćaj nakon što je njegova uprava u ponedjeljak otkazala sve letove regujući na višednevne protuvladine mirne proteste na aerodromu.

Saobraćaj je ponovo uspostavljen u utorak u šest sati ujutro po lokalnom vremenu (ponoć po srednjoevropskom), te je najavljeno da će uprava u koordinaciji sa avionskim kompanijama nastojati sve dolazne i odlazne letove maksimalno uskladiti ovisno o kapacitetima, pa će neki letovi morati biti otkazani, dok će neki kasniti.

„Međunarodni aerodrom u Hong Kongu od danas počinje raditi na novom rasporedu letenja, uz očekivana odstupanja od ranije planiranog“, saopšteno je, prenosi Hina.

Hongkonška nacionalna aviokompanija Cathay Pacific saopštila je da je, uprkos ponovnom otvaranju aerodroma, u utorak otkazala više od 200 dolaznih i odlaznih letova.

Sve nasilnijim protestima zahvaćeni Hong Kong potonuo je u najozbiljniju političku krizu u proteklih nekoliko desetljeća te predstavlja ozbiljan izazov centralnoj vlasti u Pekingu, koja tvrde kako su protesti počeli pokazivati „prve naznake terorizma“.

Protesti na različitim lokacijama

Protesti su počeli 9. juna protiv prijedloga zakona o kaznenom izručenju u Kinu, koji je u međuvremenu povučen, no protesti su se nastavili te prerasli u zahtjeve za većom demokratijom.

Protuvladini protesti održavaju se na različitim lokacijama širom azijskoga finansijskog centra, uključujući i međunarodni aerodrom, čija je uprava u ponedjeljak otkazala sve letove, za što je optužila demonstrante.

No, pravi razlog potpunog otkazivanja letova nije jasan, budući da su demonstranti okupljeni na dolaznom terminalu hongkongškog aerodroma bili mirni.

Većina ih je napustila aerodrom kratko iza ponoći u ponedjeljak, da bi ih u utorak ujutro, peti dan mirnih protesta na aerodromu, ostalo oko 50-ak.

Međunarodna zračna luka u Hong Kongu na osmom je mjestu u svijetu po putničkom prometu, bilježeći 73 miliona putnika godišnje.

ZADNJE VIJESTI IZ Svijet

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision