Friday, 3. February 2023.
Unsko-sanski kanton 0° C Overcast Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

14. Januara. 2023. Zanimljivosti
Adidas protiv Toma Brauna, bitka za tri linije

Sud na Menhetnu saopštio je da Adidas nije uspio da dokaže da korišćenje pruga na odjeći luksuznog brenda Tom Braun krši zaštitni znak giganta sportske odjeće sa tri linije, prenosi Rojters.

Sud u Njujorku je zaključio da dizajn sa paralelnim prugama modne kuće Tom Braun vjerovatno neće izazvati konfuziju kod potrošača sa Adidasovim proizvodima. Time je okončano suđenje koje je počelo 3. januara.

Kompanija Tom Braun je tvrdila da, između ostalog, na odjeći njenog dizajna je i različit broj pruga.

Portparol Adidasa je rekao da je kompanija razočarana presudom, ali da će “nastaviti da budno prati intelektualnu svojinu, uključujući podnošenje odgovarajućih žalbi”.

Portparol Tom Brauna rekao je da je kompanija zadovoljna presudom.

Adidas je 2021. godine tužio brend njujorškog dizajnera Toma Brauna, tvrdeći da su uzorci sa četiri trake i pruga na cipelama i visokokvalitetnoj odjeći prekršili prava na zaštitni znak sa tri trake.

Adidas je podnio preko 90 tužbi i potpisao više od 200 sporazuma o poravnanju od 2008. u vezi sa žigom, navodi se u sudskim dokumentima u tom predmetu.

Tom Braun je ranije koristio dizajn sa tri trake na odjeći, ali ga je promijenio u dizajn sa četiri trake nakon što se Adidas usprotivio 2007.

Tom Braun je saopštio da je konfuzija između dizajna kompanija malo vjerovatna, jer one “posluju na različitim tržištima, služe različitim kupcima i nude svoje proizvode po upadljivo različitim cijenama”.

Saopšteno je, takođe, da su pruge uobičajeni element dizajna odjeće.

Adidas je planirao da traži od porote preko 7,8 miliona dolara odštete, plus dodatnu kaznenu odštetu i smanjenje prodaje Toma Brauna koji krši autorska prava, navodi se u sudskom podnesku. Zatraženo je i da se Tom Braun spriječi da koristi taj dizajn.

ZADNJE VIJESTI IZ Zanimljivosti

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision