Saturday, 13. July 2024.
Unsko-sanski kanton 18° C Clear Sky
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

9. Septembra. 2023. Bosna i Hercegovina
Ademović: Zabrinjavaju izjave Schmidta o imovini, čemu termini podjela i ‘zajednička’

Povodom posljednjih izjava visokog predstavnika u BiH Christiana Schmidta o državnoj imovini Bosne i Hercegovine u intervjuu za njemački list Frankfurter Allgemeine Zeitung, koji su prenijeli i domaći mediji, reagirao je prvi zamjenik Predsjedavajućeg Doma naroda PSBiH Kemal Ademović.

“Posljednje izjave visokog predstavnika Christiana Schmidta o državnoj imovini BiH i čude i zabrinjavaju. Čude zato što pristaje na vokabular onoga ko ga negira kao visokog predstavnika, ko mu prijeti hapšenjem ako dođe u RS, i u koga Schmidt u istom intervjuu upire prstom kao u glavnog krivca. Čudi to povlađivanje i riječi koje su na tragu onoga što Dodik zagovara. Istovremeno, zabrinjava činjenica da Schmidtovi prijedlozi nisu u skladu s Ustavom i presudama Ustavnog suda BiH i mogu napraviti nesagledivu štetu Bosni i Hercegovini”, rekao je Ademović.

Ademović je podsjetio da je već ranije ukazivao na to da Schmidtovi stavovi ne korespondiraju sa stavovima drugih predstavnika međunarodne zajednice u BiH, da su u koliziji s izjavama Američke amabasade u BiH koja kaže da je pitanje državne imovine riješeno i da je BiH njen vlasnik. “Ne znam zašto Schmidt ponavlja da pitanje državne imovine čeka na rješenje gotovo 30 godina i da je njegova odgovornost unaprijediti tu ‘podjelu’. Takve izjave su nedopustive”, dodaje Ademović i dalje pojašnjava:

“Kao prvo, zašto Schimidt koristi termin “podjela”. Želim vjerovati da je tu riječ nesmotreno koristio. BiH je vlasnik svoje imovine i može se govoriti samo o propisivanju uvjeta korištenja od strane drugih nivoa vlasti. Presude Ustavnog suda BiH su jasne i nedvosmislene.

Drugo, o kakvoj zajedničkoj državnoj Agenciji govori, i zašto. Prevashodno, termin “zajednička” u ovom kontekstu je antiustavan jer Ustav BiH propisuje postojanje isključivo ‘institucija Bosne i Hercegovine’. I o tome postoji Odluka Ustavnog suda BiH. To je Dodikov vokabular i neshvatljivo je da ga Schmidt koristi. Dakle, ta Agencija ne bi bila u skladu s Ustavom i kao “zajednička” bi bila dobar povod da Dodik vremenom započne priču da je ta institucija neustavna kategorija i da počne insistirati na njenom razdvajanju.”

Na kraju Ademović kaže:

“Posljednjih sedmica spominje se izolacija bh. entiteta Republika Srpska zbog retorike i antiustavnog djelovanja Milorada Dodika, a u toj huškačkoj i neprimjerenoj retorici ne zaostaje ni ministar sigurnosti Nenad Nešić. Smatram da posljedice svog političkog djelovanja trebaju snositi političari, a ne svi građani i da se ne treba govoriti o izolaciji RS-a nego o izolaciji i sankcioniranju političara zbog onoga što rade. Izolacija jednog dijela zemlje bi krivcima omogućila još veću samovolju zbog koje bi ponovo najviše ispaštali građani tog dijela Bosne i Hercegovine”, zaključio je Ademović.

ZADNJE VIJESTI IZ Bosna i Hercegovina

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 831 871
F: (+387) 037 831 872
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision