Saturday, 9. December 2023.
Unsko-sanski kanton -1° C Overcast Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

29. Juna. 2023. Bosna i Hercegovina
Adamović: Ako se bude tolerirao zakon iz RS, to je raspad države

– Ako bi se napravio ustupak na način da bi se tolerirao ovaj zakon, onda je to definitivan raspad zemlje, ne treba imati dilemu – kaže advokat i bivši sudija Suda BiH Vlado Adamović.

Iz Ureda visokog predstavnika je saopšteno da je usvajanje Zakona o nepriznavanju odluka Ustavnog suda BiH neprihvatljivo podrivanje Dejtonskog mirovnog sporazuma te je predloženo da prvi korak bude – odbacivanje zakona.

– Pokušaj Narodne Skupštine da potkopa autoritet Ustavnog suda BiH je neprihvatljiv prekršaj protiv Dejtonskog mirovnog sporazuma, ozbiljan izazov vladavini prava u RS i napad na ustavni poredak Bosne i Hercegovine. Ove odluke su nezakonite. Za to je prije svega zaslužan Milorad Dodik. Republika Srpska mora poštivati svoje obaveze iz Dejtonskog mirovnog sporazuma, to znači potpuno poštivanje ustavnog i pravnog poretka Bosne i Hercegovine u skladu s Aneksom 4.

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović pozvao je međunarodnu zajednicu da reaguje u roku sedam dana.

Hrvatski narodni sabor, koji okuplja gotovo sve hrvatske stranke u Bosni i Hercegovini, pozvao je na hitno imenovanje nedostajućih sudija u Ustavnom sudu BiH.

Za Hrvatsku republikansku stranku Dodikovo izglasavanje Zakona o odlukama Ustavnog suda BiH vjerovatno je najveći udar na pravni poredak Bosne i Hercegovine.

Velika Britanija: Nezakonita i nepromišljena odluka

Iz Ambasade Velike Britanije je navedeno kako je Skupština RS podržala nezakonitu i nepromišljenu odluku koja nema pravno uporište u BiH, te da može biti od koristi samo onima koji igraju političke igre na račun ljudskih života.

S druge strane, ruska Ambasada u Bosni i Hercegovini je saopštila da je usvajanje Zakona o neprovođenju odluka Ustavnog suda BiH u Narodnoj skupštini Republike Srpske “logičan rezultat neprimjerenih odluka samog suda”, odnosno izmjena Pravila, te da ne isključuju, kako su naveli, vanjski utjecaj na sudije Ustavnog suda.

Advokat i bivši sudija Suda BiH Vlado Adamović kaže da je, kada se pogledaju reakcije, jako važno da većina institucija i međunarodnih predstavnika osuđuje ovaj potez i da je reakcija OHR-a takva da su ove odluke ništavne.

Kaže da je ovo jedna “opasna situacija” u kojoj prije svega građani Republike Srpske imaju neriješenu situaciju prema Ustavnom sudu BiH.

– Ne tiče se ovo samo politike, ovo se tiče građana – kaže Adamović.

Dodaje i da “političari rade svakojake gluposti, ali kada naprave nešto, što otvara mogućnost za hiljade, ili desetine hiljada gluposti – onda su to vrlo opasne situacije.”

Entitetski parlament preuzeo ovlasti koje nema

Doneseni Zakon je u direktnom sukobu sa Ustavom BiH utoliko što je parlament Republike Srpske preuzeo ovlasti koje mu nisu date Ustavom BiH, smatra Adamović.

– Ne može donositi zakon kojim će uređivati poziciju Ustavnog suda BiH, to nije u nadležnosti ni parlamenta Federacija BiH, ni parlamenta Republike Srpske.

Upozorava na raspad države ukoliko bi se tolerisao ovaj potez.

– Ako bi se napravio ustupak na način da bi se tolerirao ovaj zakon, onda je to definitivan raspad zemlje, ne treba imati dilemu u tom pogledu.

Kaže i da će “svi pogriješiti koji ne saslušaju Dodika u onome što on tvrdi” i da treba sjesti i razgovarati o problemima u radu Ustavnog suda BiH.

Adamović za Aljazeeru zaključuje da tenzije ishitrenim potezima plasiraju u narod nisu potrebne.

ZADNJE VIJESTI IZ Bosna i Hercegovina

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision