Nedjelja, 7. Septembra 2014.
Unsko-sanski kanton 25° C Clear Sky
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

7. Septembra. 2014. Svijet, Vijesti
Abas prijeti razlazom sa Hamasom zbog Gaze

Palestinski predsjednik Mahmud Abas zaprijetio je da raskidanjem sporazuma o ujedinjenju sa Hamasom ako taj islamistički pokret ne dozvoli vladi da adekvatno upravlja Pojasom Gaze.

On je to izjavio uoči razgovora u Kairu sa egipatskim predsjednikom Abdelom Fatahm al-Sisijem i ključnog obraćanja Arapskoj ligi skoro dvije nedjelje nakon što je poslije prekida vatre okončan sukob Palestinaca sa Izraelom u Gazi koji je trajao 50 dana. “Mi nećemno prihvatiti da se nastavi postojeća situacija sa Hamasom. Mi nećemo prihvatiti partnerstvo sa njima ako se u Gazi nastavi ovakva situacija u kojoj tom teritorijom upravlja vlada iz sjenke. Vlada nacionalnog konsenzusa ne može ništa da uradi na terenu”, rekao je Abas sinoć po dolasku u Kairo, prenosi AFP.

Prema sporazumu o pomirenju, koji je potpisan u aprilu, Palestinci su se dogovorili da formiraju prelaznu vladu zasnovanu na konsenzusu, u kojoj će biti tehnokrate, čime treba da bude okončano sedam godina postojanja dvije suparničke vlade na Zapadnoj obali i u Gazi.

Cilj sporazuma o jedinstvu je da se okonča višegodišnje ogorčeno i povremeno krvavo suparništvo između islamističkog pokreta Hamas i suparničkog Fataha. Nova vlada, čije je sjedište u Ramali, preuzela je vlast 2. juna, a vlada Hamasa u Gazi se povukla istog dana. Ali uprkos tome, Hamas je ostao de facto vlast u Gazi, a primjena sporazuma o jedinstvu je odložena zbog izbijanja intezivnih sukoba 8. jula.

ZADNJE VIJESTI IZ Svijet Vijesti

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision