Miris svježe prženih krofni uvijek probudi posebnu radost. Bilo da ih pripremate za porodično druženje, doručak ili jednostavno želite unijeti malo topline u dan, domaće krofne su desert koji rijetko koga ostavlja ravnodušnim.
Recept smo pronašli na YouTube kanalu “Kuhinja za 10”, gdje se navodi da je od ove količine sastojaka napravljeno čak 60 krofni.
Sastojci za aktiviranje kvasca:
- jedna kašika brašna
- malo mlakog mlijeka
- jedna vrećica suhog kvasca
- jedna kašika šećera
Sastojci za tijesto:
- jedan kilogram brašna
- dva jajeta
- dva žumanca
- dvije kašike šećera
- jedan prašak za pecivo
- dvije vrećice vanilin šećera
- 500 mililitara toplog mlijeka
Za punjenje i dekoraciju:
- čokoladni krem ili džem (po želji)
- šećer u prahu za posipanje
Također, dodajte i ulje za prženje.
Priprema:
U čaši pomiješajte malo mlakog mlijeka, jednu kašiku brašna, jednu vrećicu suhog kvasca i jednu kašiku šećera. Ostavite 10 minuta na sobnoj temperaturi da se kvasac aktivira.
U jednoj posudi umutite dva cijela jajeta i dva žumanca. Tijesto pravite u većoj zdjeli. Dodajte jedan kilogram brašna, pripremljenu smjesu s kvascem, jaja, dvije kašike šećera, jedan prašak za pecivo, dvije vrećice vanilin šećera i 500 mililitara toplog mlijeka. Umijesite sve zajedno i ostavite 30 minuta da se tijesto udvostruči.
Tijesto razvaljajte na debljinu od pola centimetra i izrežite krugove velikom čašom. Krofne punite kremom ili džemom, preklopite i izrežite manjom čašom kako bi se formirale krofne. Ostavite ih 30 minuta na sobnoj temperaturi.
Nakon toga, dobro zagrijte ulje i počnite pržiti. Ubacite krofne tako da donja strana ide prema gore, poklopite i brojite do 10. Zatim okrenite krofne i pržite još 10 do 15 sekundi. Na kraju pospite malo šećera u prahu.
ZADNJE VIJESTI IZ Zanimljivosti
