Uljevak ili razljevak je odlična opcija kada želite brz i jednostavan doručak. Može se praviti i bez dodataka, ali mnogo je zdraviji ako ga pripremite sa sastojcima kao što su kopriva i špinat. Za pripremu i pečenje neće vam treba više od 20 minuta.
Recept smo pronašli na YouTube kanalu “Kuhinja za 10”, gdje možete pronaći i druge ideje za obroke.
Sastojci:
- 250 grama koprive ili špinata
- četiri jajeta
- 200 grama kiselog vrhnja
- 50 grama mladog sira
- 70 grama kukuruznog brašna
- 100 grama brašna
- prašak za pecivo
- dimljeni sir
- 100 grama vrhnja za kuhanje
Priprema:
Koprivu ili špinat prelijte vrućom vodom i ostavite nekoliko minuta. Potom je očistite i dodajte: jaja, 100 grama kiselog vrhnja, svježi sir, kukuruzno brašno, obično brašno, prašak za pecivo, kašičicu soli i malo dimljenog sira pa se dobro promiješajte.
Nakon toga, dodajte 50 mililitara ulja i nastavite miješati. Smjesu ravnomjerno rasporedite u posudu promjera 40 centimetara, premažite s malo ulja i ostavite da se peče 10 do 15 minuta na 200 stepeni.
Dok se uljevak peče, pripremite preljev tako što ćete pomiješati tri kašike kiselog vrhnja, vrhnje za kuhanje i malo soli. Kada je pita gotova, premažite je preljevom i vratite u rernu još dvije minute, a nakon toga je spremna za konzumiranje.
ZADNJE VIJESTI IZ Zanimljivosti
