Idealno vrijeme kuhanja domaće supe daje pun ukus i bistrinu, a mnoge osobe prilikom pripreme griješe, jer supu kuhaju prekratko.Mnoge osobe smatraju da je domaća supa jednostavna, ali ako se priprema, a ispadne blijeda, mutna ili bez ukusa, problem nije u sastojcima, već u vremenu pripreme.
Prema savjetu nutricionista i kulinarskih stručnjaka, idealno vrijeme kuhanja domaće supe direktno utiče na njen ukus, bistrinu i hranjivu vrijednost.
Kratko kuhanje ne može izvući kolagen iz kostiju i mesa, niti da poveže arome povrća i začina. Zbog toga je bitno znati tačno koliko dugo vremena treba da se kuha, da bi svaka kašika bila okrepljujuća, ukusna i ljekovita.
Uz to, idealno vrijeme kuhanja domaće supe zavisi od vrste mesa, pa je za pileću supu potrebno minimalno 90 minuta kuhanja na tihoj vatri. Za goveđu supu potrebno je oko tri sata laganog kuhanja za pun ukus i kolagen.
Povrtna supa gotova je za 45 minuta, ali bez mesa neće imati potrebnu jačinu jela. Kako bi vaša supa ispala najukusnije potrebno je da prvo stavite hladnu vodu, jer se tako hranjive materije bolje izvlače iz kostiju i mesa, zatim dodajte velike komade povrća koji će dati bistrinu.Nakon toga korisno je da koristite tihu vatru te da skidate pjenu. Za kraj, dodajte začine da ne bi izgubili aromu tokom dugog kuhanja.
ZADNJE VIJESTI IZ Zanimljivosti

