Friday, 5. December 2025.
Unsko-sanski kanton 5° C Overcast Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London
[bsa_pro_ad_space id=9]

11. Oktobra. 2025. Zanimljivosti
Ovo je zvanično najbolji sir na svijetu

Švajcarski sir Le Gruyère AOP Vieux trijumfovao je na takmičenju Mondial du Fromage 2025, koje je sredinom septembra održano u Turu, Francuska, okupljajući vodeće ljude iz industrije sira širom svijeta.

Višednevni događaj uključivao je sajam, degustacije pod stručnim nadzorom i takmičenje najboljih proizvođača sireva na svijetu.

„Svet zanatskih sireva je poput globalnog sela“, kaže Adam Džej Moskovitz, predsjednik njujorške organizacije Maker to Monger i trener američkog tima. „Sir je sjajan učitelj, a Mondial je jedno od onih iskustava gdje se ‘selo‘ okuplja.“

Ove godine, švajcarski Le Gruyère AOP Vieux, kojeg proizvodi Simon Miguet iz Fromagerie La Côte-aux-Fées, osvojio je titulu Best in Show među više od 1.900 uzoraka, prenosi Jutarnji.

Le Gruyère AOP već dugo dominira međunarodnim takmičenjima. Pre ove pobjede, pet puta je proglašen Best in Show na World Cheese Awards od 1992. godine, a tri puta na World Championship Cheese Contest. Proizvodi se od kravljeg mlijeka dobijenog unutar strogo definisanog geografskog područja, pod nadzorom Interprofession du Gruyère – organizacije koja upravlja, nadzire i štiti proizvodnju sira Gruyère AOP (Appellation d’Origine Protégée) u Švajcarskoj.

„Le Gruyère AOP redovno ima više ocjene od drugih sireva zbog rigoroznog sistema ocjenjivanja koji osigurava minimalne tehničke greške“, kaže Emilia D’Albero iz kompanije Formaticum, koja se bavi proizvodnjom i prodajom specijalnih materijala za čuvanje sira i pribora. „Visok kvalitet sirovina, stručnost proizvođača i švajcarska strast za izvrsnošću rezultiraju sirom koji je tehnički savršen, uvek ukusan, a opet se razlikuje od proizvođača do proizvođača“, prenosi Jutarnji list.

„U zavisnosti od starosti, sir može imati različite karakteristike, od mliječnih i kiselkastih nota, do slanih, mesnih i umami tonova. To je savršen sir jer je prikladan u bilo koje doba dana. Odličan je sam, u sendviču, ili rastopljen“, kaže Moskovitz, ističući njegovu svestranost.

ZADNJE VIJESTI IZ Zanimljivosti

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 831 871
F: (+387) 037 831 872
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision