Uštipci su jedno od omiljenih jela na našim trpezama jednostavni, ukusni i savršeni za doručak, večeru ili brzi obrok. Iako njihova priprema ponekad zahtijeva nešto više vremena zbog čekanja da tijesto nadođe, postoji jednostavnija verzija ovog recepta koja štedi vrijeme, a jednako je ukusna.Ako tražite drugačiji način da pripremite uštipke, preporučujemo vam recept s jogurtom. Ova verzija ne zahtijeva dizanje tijesta, a uštipci su mekani, lagani i brzo gotovi.
Sastojci:
1 kašičica soli
2 jaja
250 g jogurta
350 g brašna
2 kašike ulja
- 1 kašičica praška za pecivo
- 1/2 kašičice suhog kvasca
Priprema:
Prvo pomiješajte sve suhe sastojke s brašnom so, prašak za pecivo i suhi kvasac. U drugoj posudi umutite jaja, jogurt i ulje, pa tekuću smjesu postepeno dodajte u brašno. Miješajte dok ne dobijete srednje gusto tijesto, koje se lako vadi kašikom.
U tavi zagrijte 3-4 cm ulja. Kašikom uzimajte tijesto i stavljajte u zagrijano ulje. Pržite na umjerenoj temperaturi i obavezno okrenite uštipke kako bi ravnomjerno porumenili sa svih strana. Pazite da ne pregore.
Gotove uštipke izvadite na papirni ubrus kako bi se upio višak masnoće. Poslužite tople uz omiljeni prilog i uživajte u ovom brzom i ukusnom obroku.
Servirajte uz uz kajmak, sir, ajvar ili čak džem. Prijatno!
ZADNJE VIJESTI IZ Zanimljivosti
