Friday, 5. December 2025.
Unsko-sanski kanton 6° C Overcast Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London
[bsa_pro_ad_space id=9]

23. Augusta. 2025. Zanimljivosti
Kako čuvati tikvice da traju duže: Najbolji trikovi za skladištenje

Ljeto donosi mnogo divnog voća i povrća u naše kuhinje, ali ta obilnost može biti i preplavljujuća, posebno kada niste sigurni kako da sve to pravilno skladištite.

Tikvica je često sezonski izvor frustracije – uvijek se nekako nagomila zbog nepažljive kupovine na pijaci. Za dugoročno čuvanje, tikvicu uvijek možete zamrznuti, ali ako vam samo treba malo dodatnog vremena da je iskoristite, svakako bi trebalo da je čuvate u frižideru.

Zašto treba čuvati tikvicu u frižideru?

Cijela tikvica će trajati znatno duže ako se čuva u frižideru, nego ako ostane na kuhinjskom pultu. Najbolje je da je stavite u fioku za povrće koja održava niži nivo vlage i tako pomaže da se višak vlage drži pod kontrolom. To je važno jer višak vlage podstiče kvarenje. Iz istog razloga, najbolje je da tikvicu ne perete dok ne budete spremni da je upotrijebite, jer voda koja ostane na kori može doprinijeti stvaranju buđi i bržem kvarenju.

Takođe, važno je da tikvica ‘diše’, pa ako je čuvate u plastičnoj ili papirnoj kesi, ostavite jedan kraj otvoren radi cirkulacije vazduha, što priznaćete rijetko ko od nas to radi. Ako ste kupili tikvicu upakovanu u zapečaćenu plastičnu ambalažu, izbušite nekoliko rupica kako bi vazduh mogao da ulazi.

Gdje čuvati isječenu tikvicu?

Nakon što je isiječete, tikvicu takođe treba čuvati u frižideru, ali ovaj put u hermetički zatvorenoj posudi obloženoj papirnim ubrusom, koji će upiti višak vlage. Kao i kod većine povrća, kada se jednom isiječe, morate je iskoristiti brže jer se brže kvari.

Koliko dugo tikvica smije da bude u frižideru?

U zavisnosti od toga koliko je svježa, cijela tikvica može da traje od jedne do dvije sedmice kada se pravilno skladišti. Idealno bi bilo da je držite dalje od voća i povrća koje ispušta velike količine etilen-gasa tokom sazrijevanja (kao što su paradajz ili banane), jer taj gas može ubrzati sazrijevanje i kvarenje tikvice. Ipak, znamo da u fioci za povrće često nema dovoljno mjesta.

Kada se tikvica isiječe, obično imate samo nekoliko dana, otprilike četiri do pet, prije nego što počne da pokazuje znake kvarenja.

Kako da prepoznate da se tikvica pokvarila?

Možda zvuči kao kliše, ali buđ je uvijek jasan znak da se povrće pokvarilo – i to važi i za tikvice. Ostali pokazatelji da tikvica više nije dobra za upotrebu uključuju kašastu, mekšu teksturu i braon fleke.

Naborana kora, međutim, nije nužno znak da tikvicu treba baciti. Kao i kod paprika i drugog povrća, to obično znači da tikvica gubi vlagu. Ako nema drugih znakova propadanja (kao što su buđ ili trulež), i dalje je bezbjedna za upotrebu, prenosi Ona.

ZADNJE VIJESTI IZ Zanimljivosti

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 831 871
F: (+387) 037 831 872
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision