Friday, 5. December 2025.
Unsko-sanski kanton 6° C Overcast Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London
[bsa_pro_ad_space id=9]

26. Jula. 2025. Zanimljivosti
Spremite pečeno povrće kao iz vrhunskog restorana

​Pečeno povrće je klasik u svijetu kulinarstva jer je jednostavno za pripremu, vizuelno privlačno i nevjerovatno ukusno.

Bilo da spremate brzinski ručak za porodicu ili svečanu večeru, ova metoda pripreme povrća podiže svako jelo na viši nivo. Uz nekoliko ključnih trikova i savjeta vaš pleh sa povrćem može da izgleda i miriše kao iz vrhunskog restorana.

Sve počinje pravilnim sječenjem

Prvi i najvažniji korak za savršeno pečeno povrće je ujednačeno sječenje. Komadi treba da budu slične veličine, idealno debljine oko 1.5 cm, kako bi se ravnomjerno ispekli.

Premali komadi lako izgore prije nego što se veći dovoljno termički obrade, što rezultira neujednačenim ukusom i teksturom.

Koje povrće je najbolje za pečenje?

Korjensko povrće (mrkva, cvekla, slatki krompir, paškanat): Oslobađa prirodne šećere tokom pečenja, što im daje prelijepu zlatno-braon boju i karamelizovan ukus.

Zeleniši: Postaju hrskavi na ivicama, dok iznutra ostaju meki – idealna tekstura za ljubitelje raznolikosti.

Paprika, patlidžan i crveni luk: Dodaju boju, sočnost i blag aromatični ton svakom jelu, naročito ako ih kombinujete sa drugim vrstama.

Tajna je u ulju i rasporedu 

Prije nego što povrće krene put rerne, malo maslinovog ulja je sve što vam treba. Dovoljno je da svaki komad bude lagano premazan, ali ne i natopljen. Ulje pomaže u ravnomjernom pečenju i doprinosi ljepšoj korici.

Zatim dolazi red na začine. Klasična kombinacija soli i bibera je osnova, ali ne bojte se da eksperimentišete! Ruzmarin, majčina dušica, dimljena paprika, bijeli luk u prahu ili čak kim mogu potpuno transformisati jelo.

Raspored na plehu je ključan. Komade poređajte u jednom sloju, tako da između njih ima dovoljno prostora. Ako se povrće preklapa, umjesto da se peče – kuvaće se na pari i izgubiće onu neodoljivu hrskavost.

Temperatura i vrijeme 

Rernu zagrijte na 220 stepeni Celzijusa – visoka temperatura je ključna za savršen rezultat. Vrijeme pečenja zavisi od vrste i veličine povrća, ali okvirno iznosi 20 do 40 minuta.

Na pola pečenja, obavezno promješajte ili okrenite komade. Na taj način će svaki dio dobiti jednak pristup toploti i ujednačenu zlatnu boju.

ZADNJE VIJESTI IZ Zanimljivosti

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 831 871
F: (+387) 037 831 872
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision