Friday, 5. December 2025.
Unsko-sanski kanton 6° C Overcast Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London
[bsa_pro_ad_space id=9]

10. Jula. 2025. Zanimljivosti
Tajni sastojak za savršene kisele krastavce

Kiseli krastavci su pravi klasik na trpezama širom Evrope, a neke domaćice već pripremaju prve ovosezonske teglice ove delikatese.

I dok su hren i kopar uobičajeni, ali ne i neophodni sastojci za dobar recept, sve više domaćica i zaljubljenika u kuvanje otkriva jedan tajni dodatak koji kisele krastavce podiže na potpuno novi nivo – estragon (poznat i kao tarragon).

Šta estragon čini za krastavce?

Ova aromatična biljka blagog, pomalo pikantnog ukusa ne samo da obogaćuje tradicionalni recept, već ima i korisna svojstva za zdravlje. Estragon je poznat po svojim antiinflamatornim efektima i blagotvornom uticaju na varenje, što ga čini savršenim saveznikom u pripremi fermentisanih jela poput kiselih krastavaca.

Kada se doda u teglu s krastavcima, estragon ne prekriva njihove karakteristične note, već ih suptilno upotpunjuje, stvarajući složeniji i osvježavajući profil ukusa.

Kako pravilno koristiti estragon?

Najbolje je koristiti svježe listove estragona, jer tokom fermentacije oni razvijaju pun intenzitet ukusa. Dovoljna je jedna čajna kašičica sitno sjeckanih listova po jednoj tegli srednje veličine – previše može narušiti ravnotežu slane otopine.

Estragon je preporučljivo staviti pri vrhu tegle, neposredno ispod poklopca, zajedno s koprom ili drugim začinima. Tako se njegova aroma ravnomjerno širi kroz marinadu, dajući krastavcima poseban, prepoznatljiv karakter.

Uobičajene greške prilikom kiseljenja

Prevelika količina začina može nadjačati prirodan ukus krastavaca.

Preduga fermentacija u toplim uslovima može dovesti do gubitka hrskavosti.

Nepažljivo raspoređeni sastojci mogu dovesti do neujednačenog ukusa.

Više od krastavaca: estragon u svakodnevnoj kuhinji

Osim u kiselim krastavcima, estragon se može koristiti i za obogaćivanje drugih jela: pečenog krompira, supa, salata, jaja ili mesa. On unosi dašak svježine i profinjenosti u svakodnevne recepte, bez potrebe da se napušta tradicionalna kuhinja.

Sve u svemu, ako želite da vašim kiselim krastavcima dodate nešto posebno, a da i dalje ostanete vjerni klasičnom ukusu, pokušajte sa prstohvatom estragona. Jednostavan dodatak, a razlika – ogromna. Vaši ukućani će biti prijatno iznenađeni, a vi ćete ponosno reći da ste pronašli tajni sastojak savršenih kiselih krastavaca.

ZADNJE VIJESTI IZ Zanimljivosti

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 831 871
F: (+387) 037 831 872
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision