Ovih dana veliko žbunje rađa prepoznatljive bijele cvjetove karakterističnog mirisa koje, pored popularnog imena zova, nosi i nazive zohva, bazga, abzov, bažoina i brojne druge.
Upotreba ove biljke u prehrani je višestruka, a potrebno je naglasiti da su plodovi bazge jestivi nakon kuvanja, ali su svi ostali dijelovi biljke otrovni zbog velike količine kristala kalcijum oksalata.
Takođe, povedite računa o lokaciji na kojoj ova biljka raste jer zagađena sredina sigurno nije dobra opcija za ubiranje plodova ove majske ljepotice. Cvjetovi se beru kada je sunčano vrijeme, i to samo oni potpuno rascvjetani sa žutim sladonosnim prahom.
U nastavku vam donosimo nekoliko najpopularnijih recepata, a ukoliko vam se svide požurite i iskoristite sezonu barožine.
Sok
Sok od cvjetova bazge jedan je od onih uz koji su odrastale generacije. Ukoliko ste ljubitelj domaćeg aromatičnog soka svakako isprobajte recept koji smo izdvojili u nastavku. Bitno je da povedete računa da cvjetovi zove budu svježi.
SASTOJCI:
30 cvjetova zove
3 l vode
400 g limunske kiseline
3 limuna
3 kg šećera
PRIPREMA:
Potopite cvjetove zove u vodu sa limunskom kiselinom i na kriške izrezanim limunima s korom. Dobro izmiješajte i ostavite da odstoji na hladnom i tamnom mjestu 24 časa. Drugi dan tekućinu procijedite pa dodajte šećer i dobro promiješajte. Ostavite da stoji još 24 časa uz povremeno miješanje. Nakon 48 časova sirup je spreman za skladištenje u staklene flaše. Na taj ga način možete čuvati do godinu dana na hladnom i tamnom mjestu.
Slatko
Ako do sada niste isprobali, pravo je vrijeme da napravite slatko od zove jer će sigurno biti ljetni hit. Jednostavno je za pripremu, ali i dovoljno aromatično da vam donese miris ljeta u svakom trenutku.
SASTOJCI:
300 g cvjetova zove
1,2 l vode
2 limuna
600 g šećera
100 g korice narandže
PRIPREMA:
Cvjetove zove prelijte sa 1,2 litre hladne vode. Dodajte jedan isječeni limun. Stavite posudu na ringlu i kada proključa sklonite sa vatre. Ostavite da tečnost sa cvjetovima odstoji 24 sata. U procijeđenu tečnost dodajte 600 g šećera i stavite na slabu do umjerenu vatru. Kuvajte slatko sat i 30 minuta. Sklonite posudu sa vatre i ostavite da se ohladi. Ako je slatko previše gusto nakon hlađenja, dodajte šolju vode i vratite na ringlu. Kada proključa, dodajte sok od jednog limuna i ušećerene korice narandže. Ostavite slatko da vri još pet minuta, smanjite vatru, a zatim sipajte vruće slatko u suve teglice. Poklopite tegle i okrenite ih naopako dok se potpuno ne ohlade.
Čaj
Cvjetove zove možete osušiti pa tokom jeseni i zime kuvati čaj i tako uživati u njihovom mirisu. Cvjetovi se mogu sušiti obješeni na prozračnom mjestu u hladovini. Osušeni cvjetovi se mogu samljeti i čuvati na suvom i tamnom mjestu, najbolje u staklenim posudama. Ovaj čaj ne treba čuvati duže od 12 mjeseci. U slučaju da cvjetovi potamne i ranije, bacite ih jer cvjetovi nakon sušenja moraju imati prirodnu boju.
PRIPREMA:
Od tri do pet grama suvih cvjetova prelijte s 250 ml ključale vode. Mješavinu ostavite da odstoji najmanje 10-15 minuta, a potom je procijedite. Ovaj čaj je odličan izbor tokom sezone prehlada.
ZADNJE VIJESTI IZ Zanimljivosti
