Saturday, 6. December 2025.
Unsko-sanski kanton 7° C Overcast Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London
[bsa_pro_ad_space id=9]

30. Januara. 2024. Zanimljivosti
Uz ribu i plavi patlidžan možete sniziti holesterol

Ako želite da spustite holesterol, striktno izbjegavanje svih masnoća nije odgovor. Trik je u umjerenosti i ravnoteži. Holesterol je prirodni sastojak našeg tijela i neophodan je za normalno funkcioniranje stanica, nerava i hormona.

Holesterol cirkulira kroz tijelo i normalno se ne odlaže u krvne žile, ali kad se javi upalno stanje u krvnim žilama, “loši” holesterol (LDL) odlaže se u arterije i sužava ih ometajući time protok krvi. Tako se stvore preduvjeti za infarkt ili moždani udar. Neke osobe su posebno osjetljive na visoki holesterol.

Masna riba

Losos, skuša i pastrva prepuni su omega-3 masnih kiselina koje snižavaju razinu lošeg, a podižu razinu dobrog holesterola. Uključite masnu ribu u svoju prehranu barem dva puta sedmično.

Pasulj

Pasulj je posebno bogat rastvorljivim vlaknima. Vari se nešto duže, što znači da ćete se se poslije obroka osjećate sito i taj osjećaj će potrajati. Upravo to je i jedan od razloga što se grah preporučuje u režimima za gubljenje kilograma.

Plavi patlidžan i bamija

Obije vrste povrća spadaju u niskokaloričnu hranu i također su odličan izvor rastvorljivih vlakana. Bamija obiluje vitaminom C, folatima i vitaminom K. Pomaže kod apsorbovanja šećera i održavanja normalnog nivoa glukoze u krvi. Plavi patlidžan dokazano pomaže u borbi protiv gojaznosti, dijabetesa, karcinoma i srčanih problema.

Orašasti plodovi

Veliki broj istraživanja pokazao je da je konzumiranje badema, oraha, kikirikija i drugih orašastih plodova izuzetno dobro za srce. Šaka orašastih plodova dnevno može, prema navodima studija, da spusti nivo LDL holesterola i do 5 posto. Orašasti plodovi sadrže i druge hranljive materije koje štite srce i sprečavaju kardiovaskularne komplikacije.

Zob i ječam

Zob i ječam često se jedu za doručak te sadrže posebnu vrstu vlakana, beta-glukane, koja se vežu za loš kolesterol i olakšavaju sustavu da ga izbaci iz tijela. Za zdravu količinu beta-glukana, važno je ciljati na 120 do 200 grama zobi ili ječma dnevno.

Izvor: rtcg.me ( Radio Televizija Crne Gore )

ZADNJE VIJESTI IZ Zanimljivosti

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 831 871
F: (+387) 037 831 872
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision