Thursday, 18. December 2025.
Unsko-sanski kanton 5° C Scattered Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London
[bsa_pro_ad_space id=9]

22. Februara. 2022. Zanimljivosti
Proizvodnja glavica luka

Proizvodnja glavica luka – Za proizvodnju luka najbolje je upotrijebiti srednje krupan arpadžik. Na pripremljenoj i izbrazdanoj površini se sadi što ranije u proljeće. Obično se sadi u prazde na razmak 15×15 cm ili 20×10 cm.

Na velikim površinama uz primjenu mehanizacije, arpadžik se sadi na redove razmaknute 30 cm ili u trake sa 4-6 redova. Između traka ostavlja se razmak od oko 50 cm, a između redova u traci 20 cm. Razmak u redu je 8-10 cm. Za 1 ha potrebno je, u zavisnosti od krupnoće, 300-1000 kg arpadžika.

U toku vegetacije veoma važna mjera je zaštita od korova i biljnih bolesti. Uz primjenu odgovarajućih herbicida neophodna su 2-3 okopavanja. Okopavanje doprinosi i održavanju površine u rastresitom stanju. Dva do tri prskanja fungicidima, uz dodatak sredstva za poboljšanje kvašenja, neophodna je mjera njege crnog luka kišnih godina u ravničarskim područjima.

Crni luk se vadi kada omekša stablo u zoni vrata i kada oko 50% biljaka polegne. Vađenje se obavlja ručno ili uz pomoć specijalnih vadilica. Poveđenji luk se ostavlja nekoliko dana na parceli dok se stablo i lišće ne osuše, a zatim se čisti, klasira i slaže u letvarice. Čuva se u suvim, promajnim prostorijama. Prosječan prinos se kreće 15-30 t/ha.

ZADNJE VIJESTI IZ Zanimljivosti

11.12.2025 Kakao chia puding
RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 831 871
F: (+387) 037 831 872
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision