Sunday, 21. December 2025.
Unsko-sanski kanton 4° C Overcast Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London
[bsa_pro_ad_space id=9]

26. Aprila. 2021. Zanimljivosti
Prijedlog dana: Šampinjoni u umaku sa špinatom

Za današnji ručak donosimo lagano jelo koje možete poslužiti kao prilog, ali i kao glavno jelo. Šampinjoni u umaku od vrhnja sa špinatom nisu česta kombinacija na našem području, ali ovaj recept će vam pokazati da ipak idu jedno s drugim.

Recept smo pronašli na blogu “Cafe Delites”, koji za ovo jelo predviđa samo 25 minuta neophodnih za pripremu.

Sastojci:

100 gr maslaca, 4 čehne bijelog luka, 600 gr šampinjona, 1 mali luk – nasjeckan, 150 gr sušenog paradajza, 1/2 šolje vrhnja za kuhanje/pavlake, 3 šolje nasjeckanih listova špinata, 1/2 šolje parmezana, 1 kašičica sušenog začinskog bilja, 1 kašika nasjeckanog svježeg peršuna, so i biber po ukusu.

Priprema:

Zagrijte veliku tavu na srednje jakoj vatri. Otopite puter i pržite luk dok ne postane proziran, dodajte bijeli luk i pržite dok ne zamiriše (oko jedne minute).

Sušeni paradajz propržite na maslacu oko 2 minute da pusti sve njegove arome, zatim dodajte šampinjone na oko 5 minuta.

Smanjite vatru pa dodajte vrhnje/pavlaku i lagano krčkajte, povremeno miješajući. Začinite solju i biberom po vašem ukusu.

Dodajte listove špinata, pustite da omekšaju u umaku, a zatim dodajte parmezan. Ostavite da se umak krčka još 10 minuta dok se sir u potpunosti ne otopi.

Za kraj dodajte začinsko bilje i ukrasite peršunom.

ZADNJE VIJESTI IZ Zanimljivosti

11.12.2025 Kakao chia puding
RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 831 871
F: (+387) 037 831 872
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision