Friday, 19. December 2025.
Unsko-sanski kanton 6° C Clear Sky
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London
[bsa_pro_ad_space id=9]

11. Marta. 2020. Zanimljivosti
Japanski kuhar voće i povrće pretvara u umjetnost

 Takehiro Kišimoto japanski kuhar iz Kobea,  već dugo prakticira makimono – japansku umjetnost dekorativnog rezbarenja hrane, a tek nakon što je otkrio tajlandski način rezbarenja voća i povrća svoju strast je podigao na viši nivo.

Tajlandsko rezbarenje voća je tradicionalna umjetnost koja postoji stoljećima, a potječe iz kraljevskih kuhinja. Iako se smatra umirućom umjetničkom formom, još uvijek se prakticira širom Tajlanda, a ovako izrezbareno voće izlaže se u restoranima i na priredbama.

– Makimono se radi upotrebom kuhinjskog noža, dok se tajlandsko rezbarenje stvara oštrim, tankim nožem –  objasnio je Takehiro za “CNN Travel” te dodao da se isključivo koristi tajlandski nož.

Osim prekrasnih umjetničkih primjera rezbarenog voća i povrća, na njegovom Instagramu možete vidjeti i demonstracije na koji način pretvara bundevu u lanac s halkama koje se prepliću ili kako se izrezuju nježni cvjetovi na brokuli.

 

 

 

Takehiro stalno širi svoje znanje i tehnike te je nedavno počeo primjenjivati i kineski stil rezbarenja hrane.

– Osjećaj koji imam isti je kao kada sam prvi put otkrio ovu umjetnost. Želim da ljudi budu impresionirani i iznenađeni – otkriva Takehiro.

ZADNJE VIJESTI IZ Zanimljivosti

11.12.2025 Kakao chia puding
RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 831 871
F: (+387) 037 831 872
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision