Saturday, 3. December 2022.
Unsko-sanski kanton 3° C Light Rain
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

7. Maja. 2014. Bosna i Hercegovina, Vijesti
9. MAJA – Ivo Komšić priređuje prijem za 300 zvanica u Vijećnici

SARAJEVO – Na Dan Evrope i Dan pobjede nad fašizmom, 9. maja bit će ponovno otvorena zgrada sarajevske Vijećnice muzičko-scenskim spektaklom u večernjim satima na otvorenoj sceni preko puta te lijepe građevine, uz učešće 200 mladih sarajevskih kreativaca, kao i priznatih sarajevskih i bosanskohercegovačkih umjetnika. U okviru ceremonije otvorenja, gradonačelnik Sarajeva Ivo Komšić uprličit će u Vijećnici prvi zvanični prijem za blizu 300 zvanica iz političkog, javnog i kulturnog života grada i zemlje.
U prisustvu predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića, predstavnika Vijeća ministara BiH, Federacije BiH, Kantona Sarajevo, Grada Sarajeva i općina, te predstavnika diplomatskog kora i Delegacije EU u BiH, gradonačelnik Komšić će u znak zahvalnosti uručiti priznanje i poklon prijateljima donatorima, koji su materijalnom potporom pomogli obnovu Vijećnice u proteklih 18 godina.
Kruna bogatog programa, u kojem će učestvovati više od 300 izvođača, bit će spektakularna 3D video mapping projekcija na samoj zgradi Vijećnice, za čiju izradu je zadužena ekipa kreativaca okupljenih oko sarajevskog Knap Studia. Kroz ovaj video art bit će prikazana historija Vijećnice, koja je naraskidivo isprepletena s novijom historijom Sarajeva. Vijećnica će na ovaj način postati svojevrsnim naratorom priče o Sarajevu, gradu kojeg je američka spisateljica Susan Sontag nazvala simbolom 20. stoljeća. I građani grada Sarajeva bit će dio svečanosti otvorenja Vijećnice. Oni koji se odluče da prisustvuju ceremoniji otvaranja dvosatni program će moći pratiti preko led ekrana koji će biti raspoređeni ispred Vijećnice.

Istovremeno, bit će realiziran i prijenos uživo putem BHT1, generalnog medijskog pokrovitelja. Da ta priča dopre do najudaljenijih krajeva svijeta pobrinut će se BHT1 i Al Jazeera, koji će sliku otvorenja Vijećnice putem eurovizijske razmjene (u 84 zemlje), odnosno satelita, odaslati po čitavom svijetu. Sljedeći korak je virtualni obilazak unutrašnjosti Vijećnice putem službene stranice Grada Sarajeva, kako bi građani iz svih dijelova BiH, ali i oni koji žive širom Evrope i svijeta, kao i svi drugi zainteresirani imali mogućnost da pogledaju i uživaju u prelijepom enterijeru ovog nacionalnog spomenika, saopćeno je iz Gradske uprave.

ZADNJE VIJESTI IZ Bosna i Hercegovina Vijesti

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision