Tuesday, 30. November 2021.
Unsko-sanski kanton 4° C Overcast Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

7. Maja. 2014. Bosna i Hercegovina, Vijesti
7. maj Dan džamija u BiH – Obnovom vjerskih objekata obnavlja se suživot i povjerenje

Dan rušenja najpoznatije džamije u Banjoj Luci u BiH je proglašen kao Dan džamija. Prije 13 godina nekoliko hiljada demonstranata spriječilo je postavljanje kamena temeljca za obnovu ove džamije.

U neredima je povrijeđen veliki broj vjernika koji su došli da prisustvuju tom događaju, a poginuo je Murat Badić. Ipak, do sada je obnovljeno 70 posto originalnih dijelova džamije. Ferhadija je uvrštena u kulturnu baštinu BiH, a kasnije i na listu spomenika svjetske baštine UNESCO-a. Direktor Vakufske direkcije Sarajevo Senaid Zajimović istaknuo je da se muslimanski vjernci 7. maja sjećaju kako je u rano jutro prije tačno 21 godinu u Banjoj Luci, a poslije 414 godina obitavanja, do temelja srušena Ferhad-pašina džamija, u narodu poznata kao Ferhadija, čiji su ostaci ubrzo odvezeni na deponiju smeća. “Ta simbolika 7. maja vezana je za najljepšu džamiju u BiH koja je bila pod zaštitom države. Radi se o objektu velikog arhitektonskog značaja i možda najljepšoj džamiji u BiH. Planirano je da ove godine obnova Ferhadije bude potpuno završena, te otvorena krajem ove ili početkom iduće godine ” kazao je on. Navodi da se 7. maj obilježava i kao dan sjećanja na rušenje svih drugih džamija i vjerskih objekata u BiH. Tokom rata u BiH srušeno je 614 džamija, 218 mesdžida, 69 mekteba, četiri tekije, 37 turbeta i 405 drugih vakufskih i vjerskih objekata. “Radi se o velikom urbicidu širokih razmjera koji možda u našoj istoriji nije zabiježen u ovom obimu. Na pitanje zašto neki ljudi ruše vjerske objekte, bez obzira  na to o kakvim je objektima riječ, mislimo da je namjera da se izbriše identitet jednog naroda. Džamije su simbol islama na ovim prostorima i simbol egzistiranja bošnjačkog naroda koji je ovdje prisutan stoljećima ” istaknuo je. Zajimović podvlači da je Islamska zajednica uspjela u 20 godina nakon rata obnoviti otprilike sve vjerske objekte, a na nekim mjestima izgraditi i nove. “To znači da su Bošnjaci kao narod vrlo svjesni svog bitka, nacije i vjere, te da su kao narod bili uz IZ i da imaju potrebe za svojim vjerskim objektima ” zaključio je on.

Atik džamija u Bijeljini nakon obnove proglašena nacionalnim spomenikom

Na području Medžlisa Islamske zajednice Bijeljina, prije rata je bilo devet džamija. Godine 1993. gotovo sve su bile porušene. Uz pomoć donatora posljednjih godina intenzivno se radi na uređenju, obnovi i izgradnji džamija u Bijeljini. Najstariju Atik džamiju sagradio je Sulejman Veličanstveni između 1548. i 1566. godine i ona je od 2003. godine nacionalni spomenik.

ZADNJE VIJESTI IZ Bosna i Hercegovina Vijesti

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision