Friday, 3. May 2024.
Unsko-sanski kanton 13° C Light Rain
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

13. Novembra. 2015. USK, Vijesti
Turski jezik izborni predmet i u školama Unsko-sanskog kantona

Unsko-sanski kanton postao je sedmi kanton u Federaciji BiH u kojem će turski jezik kao izborni predmet biti prisutan u osnovnim školama, te kao drugi strani jezik u srednjim školama.

Tim povodom sinoć  je potpisan protokol između predstavnika Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta Unsko-sanskog kantona i predstavnika Turskog kulturnog centra Yunus Emre. Inače, turski je kao izborni jezik odranije bio prisutan u Zeničko-dobojskom, Hercegovačko-neretvanskom, Bosansko-podrinjskog, Srednjo-bosanskom, Sarajevskom i Tuzlanskom kantonu.

Ceremoniji potpisivanja protokola prisustvovao je ambasador Republike Turske u BiH Cihad Erginay, direktor Turskog kulturnog centra Yunus Emre u Sarajevu Mehmet Akif Yaman, federalna ministrica obrazovanja Elvira Dilberović, gradonačelnik turskog grada Coruma Muzaffer Kulcu, kantonalni ministri obrazovanja te mnogobrojni gosti.

Ambasador Turske u BiH Cihad Erginay istakao je kako ne postoji nikakva sumnja da će ovakvi projekti dodatno unaprijediti već dobru saradnju između Turske i Bosne i Hercegovine.

– Turska i Bosna i Hercegovina dvije su države koje imaju dobre odnose i dijele iste vrijednosti. Naše prijateljstvo je snažno, a naša saradnja razvija se u svim sferam života – rekao je Erginay.

Direktor Turskog kulturnog centra Yunus Emre Mehmet Akif Yaman u izjavi za AA kazao je kako današnjim potpisivanjem protokola Unsko-sanski kanton postaje sedmi kanton u čijim školama se turski uvodi kao izborni predmet, javlja Anadolu Agency (AA).

Kazao je kako se radi o jednom vrlo važnom projektu Turskog kulturnog centra pod nazivom “Moj izbor je turski”, koji je započet 2011. godine, a odnosi se na uvođenje turskog jezika u redovnu nastavu u osnovne i srednje škole u kantonima.

– U posljednje četiri godine turski jezik je učilo 6.120 učenika u 120 škola. U tom periodu organizovali smo različite aktivnosti poput takmičenja u sportu, slikanju, pjevanju. Za učenike koji uče turski jezik organizovali smo i brojne ekskurzije u Tursku – kazao je Yaman.

Yaman je kazao kako su dobili vrlo pozitivne reakcije iz kantona u čije škole je uveden turski jezik kao izborni predmet, ali je također iskazao nadu kako će se turski učiti i u preostala tri kantona.

Federalna ministrica obrazovanja Elvira Dilberović pohvalila je dosadasnji rad Turskog kulturnog centra Yunus Emre, kazavši kako je impresionirana radom i trudom ove organizacije. “Impresionirani smo radom i trudom iza kojeg stoji jedna brižljivo vođena kreativana i dugoročno planirana politika. Ja mislim da je pametan čovjek onaj koji uči od svakoga i ja sam prepoznala sav taj rad i trud koji centar Yunus Emre provodi u svojim aktivnostima”, kazala je Dilberović.

Podsjetimo također da je u okviru projekta “Moj izbor je turski” u Osnovnoj školi “Mirsad Prnjavorac” u Vogošći danas dodijeljeno 112 ruksaka sa školskim priborom za isto toliko učenika koji već četiri godine uče turski kao drugi strani jezik.

ZADNJE VIJESTI IZ USK Vijesti

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision