Tuesday, 7. May 2024.
Unsko-sanski kanton 15° C Light Rain
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

14. Maja. 2015. Bosna i Hercegovina, Vijest dana, Vijesti
Predstavnički dom PS usvojio budžet za 2015. i Kivični zakon BiH

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH je na sjednici održanoj u srijedu usvojio Prijedlog zakona o Budžetu institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2015. godinu, čiji je predlagač Predsjedništvo BiH. Po tnom postupku je usvojen Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakona BiH.

Vijeće ministara BiH utvrdilo je prijedlog ovog zakona s ciljem harmonizacije krivičnog zakonodavstva u BiH s međunarodnim pravom te usklađivanja s preporukama GRECO-a, MONEYVAL komiteta i FATF-a, međunarodnog tijela čiji je zadatak praćenje mjera za sprečavanje pranja novca i finansiranja terorizma.

Kako je ranije saopćeno iz Vijeća ministara BiH, predloženim zakonom se izvršava i razgraničenje nadležnosti za pojedina krivična djela koja su sadržana u krivičnim zakonima BiH, entiteta i Brčko Distrikta BiH radi otklanjanja mogućih sukoba nadležnosti između njihovih policijskih i pravosudnih tijela.

Izmjenama i dopunama Zakona, između ostalog, predviđene su strože kazne za krivična djela trgovine ljudima te se organizirana međunarodna trgovina ljudima propisuje kao posebno krivično djelo, a u zakon se uvodi i krivično djelo “prisilni nestanak“.

Istovremeno, definirana je obaveza oduzimanja imovinske koristi stečene krivičnim djelom i od lica na koje je ona prenesena, a zakonski se detaljno reguliraju i sva djela i propusti nastali tokom obavljanja funkcije službenog lica.

Uz obrazloženje da se radi o oduzimanju nadležnosti RS-a, zastupnici SNSD-a zahtjevali su da se o ovom uopće ne raspravlja.

“U ovoj zemlji i dalje se vodi inat politika a ne politika usklađivanja zakonodavstva sa smjernicama EU-a”, kazao je SNSD-ov zastupnik Nikola Špirić

“Ovo je dobar zakon i njime ne da se ne prenosi nadležnost, a po uredbi Vlade RS-a se i ne kaže da ima prenosa, nego se njime vraćaju nadležnosti entitetskim okružnim tužilaštvima i sudovima i distrikta”, istakla je u svom odgovoru Aleksandra Pandurević, predsjedavajuća Kluba SDS-a.

Potvrđeno je to davno i iz Ministarstva pravde BiH, te je stav stranaka Federacije nepromijenjen. Tumače to politizacijom na štetu svih bh. građana.

“Pokušavati na izmjenama i dopunama Krivičnog zakona voditi stranačku borbu je na vlastitu štetu. Nigdje se u zakonu ne radi o prenosu nadležnosti, to je izmišljena stvar”, ustvrdio je SDA-ov Šefik Džaferović, predsjedavajući Zastupničkog doma PSBiH.

Kako nije prihvaćen SNSD-ov zahtjev da kao prvu tačku dnevnog reda razmatraju teroristički napad u Zvorniku, ali ni deveti zahtjev za smjenu predsjedavajućeg Zastupničkog doma BiH, napustili su i ovo zasjedanje doma. Dogovor proširenog kolegija doma je da cjelovitu informaciju o terorističkom napadu i dešavanjima koja su uslijedila razmatraju na narednoj sjednici.

ZADNJE VIJESTI IZ Bosna i Hercegovina Vijest dana Vijesti

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision