Friday, 26. April 2024.
Unsko-sanski kanton 5° C Few Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

14. Septembra. 2014. USK, Vijesti
GAŠENJEM OBRTA BEZ POSLA OSTALO 200 RADNIKA

U devet mjeseci ove godine zatvoreno je 135 malih radnji, samo u Bihaću 49. Porezna uprava Federacije Bosne i Hercegovine objavila je kako je u prvih šest mjeseci ove godineu Federaciji BiH odjavljeno preko 1000 malih radnji.

Kako saznajemo u Obrtničkoj komori Unsko-sanskog kantona, od početka ove godine do danas u našem kantonu obrte je ugasilo je 135 obrtnika. Zbog toga je bez posla ostalo preko 200 radnika.

U Unsko-sanskom kantonu trenutno je registrirano 1678 obrta. Ta brojka se mijenja, jer je u posljednje vrijeme zabilježen značajan broj odjavljenih radnji. U devet mjeseci ove godine zatvoreno je 135 malih radnji, samo u Bihaću 49. Najviše ih je iz oblasti građevinarstva, domaće radinosti i tradicionalnih zanata. Gašenjem obrta bez posla je ostalo 278 radnika, kojima je ovo bio izvor primanja i egzistencija za cijelu porodicu. Slična situacija bila je i prošle godine kada je ‘ugašeno’ 325 obrta. U obrtničkoj komori ističu da se ne vodi dovoljno brige o obrtnicima, koji čine značajan dio privrede Kantona. Razloga za prestanak poslovanja je više, od loše poticajne politike, do ekonomske krize, ali i velikih nameta.

Pored toga u Obrtničkoj komori ističu da je komplikovana administrativna procedura pri registraciji obrta, a podsjećaju i na neujednačenost taksi za registraciju po općinama. Primjera radi, za vezane obrte u Bosanskom Petrovcu treba izdvojiti 45, a u Cazinu 200 KM. Nepravda prema malim radnjama napravljena je u Zakonu o obrtu, gdje obrtnik odgovara cjelokupnom imovinom za obaveze koje nastanu, dok to nije slučaj sa pravnim licima. Evidentno je da ‘crne brojke’ i dalje rastu, a zatvaranje obrta direktno utječe na gubitak radnih mjesta. Vrijeme je da se oni koji trebaju voditi brigu o zaposlenosti, ako to nisu u stanju, barem zakonskim pogodnostima pomognu onima koji sebi i svojim porodicama osiguravaju radno mjesto i egzistenciju.

ZADNJE VIJESTI IZ USK Vijesti

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision