Sunday, 19. May 2024.
Unsko-sanski kanton 25° C Overcast Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

5. Septembra. 2014. Bosna i Hercegovina, Izdvojeno, Vijesti
Uskoro bi trebalo početi izvlačenje 34 rudara – Mediji u svijetu prate izvlačenje rudara

Uskoro bi trebalo početi izvlačenje 34 rudara koji su u četvrtak navečer nakon zemljotresa koji je pogodio područje Zenice ostali zarobljeni u rudniku Raspotočje.

11:22 Ambulatna kola konstantno pristižu u krug jame Raspotočje i u stanju su pripravnosti kako bi odmah pružili potrebnu pomoć rudarima koji su jučer od 16:30 blokirani u jami.

11:16 Rudari bi trebali biti izvučeni za najkasnije dva sata, izjavili su predstavnici rudara.

11:13 Kako javlja reporter portala Klix.ba spasioci su samo nekoliko metara udaljeni od blokiranih rudara kojima je dostavljena voda i hrana.

11:08

“Kopaju rukama kako bi se približili jedni drugima”, rekao kazao je predsjednik Sindikata rudara Federacije Bosne i Hercegovine Sinan Husić.

10:58 U krug jame stigli su kamioni sa balvanima koji će, najvjerovatnije, biti korišteni kako bi se napravio siguran prolaz za rudare iz zatrpane jame.

10:31 Muris Tutnjić, jedan od dvojice povrijeđenih rudara koji su jučer izvučeni, nije bio u stanju davati izjave. Izrazio je nadu da su njegove kolege žive i zdrave te da će ubrzo biti s njima.

10:27 Iz solidarnosti prema rudarima RMU “Zenica”, odgađeno je zvanično puštanje u rad novog mehanizovanog širokočelnog kompleksa u jami Kamenice i repariranog širokočelnog kompleksa u jami Sretno RMU “Breza” , predviđeno za danas.

10:24 Prema posljednjim informacijama, 18 metara zemlje razdvaja 34 rudara od čete za spašavanje.

0e6e4710:21 U razgovoru, članovi porodica zarobljenih rudara su rekli da nemaju nikakvih tačnih informacija i pojedinosti o svojim najbližim, osim što su im predstavnici institucija rekli “da su svi dobro”.

10:18 U pomoć su pristigle i čete iz rudnika Kakanj, Breza i Đurđevik koje nadljudskim naporima pokušavaju doći do zarobljenih rudara.

10:17 U toku je montaža mašine koja će biti od velike pomoći prilikom izvlačenja rudara iz jame.

10:14 U toku je i sjednica kriznog štaba u jami Raspotočje.

10:11 Jedan od dvojice rudara koji su jučer izvučeni iz jame došao je jutros kako bi bio sa svojim kolegama u krugu rudnika Raspotočje. Vidno potresen i u suzama, napustio je krug jame.

10:09 Posljednji kontakt sa rudarima je bio prije tri sata i svi rudari su živi i zdravi, potvrđeno je Federalnoj televiziji.

10:08 Najveći dio posla u spašavanju obavlja se ručno, jer su postrojenja u ovom dijelu jame uglavnom oštećena i onesposobljena za upotrebu.

10:07

103e46Članovi porodica su telefonskom linijom razgovarali s većim brojem rudara koji se nalaze u jami i koji takođe rade na uklanjanju materijala iz svog pravca.

09:57

U rudnik je pristigla još jedna četa za spašavanje, a ispred jame je sve veći broj članova porodica.

09:52

Kako je saopćeno, i rudari koji su zarobljeni kopaju tunel sa svoje strane kao i spasilačke čete sa druge strane, sa ciljem što skorijeg spašavanja zarobljenih. “Radimo na raščišćavanju prostorija u cilju da što prije dođemo do radnika. Od jučer do sada očišćeno je oko 100 metara i montira se transportni sistem kako bi se po našim procjenama očistilo i preostalih 25 metara. S njima je uspostavljena komunikacija i oni su očistili 40 metara rudarskih prostorija i vjerujemo da ćemo za par sati doći do tih ljudi. Tempo će sada biti sporiji i nadam se da ćemo to uskoro ukloniti”, kazao je federalni rudarski inspektor Nuraga Duranović.

09:49 Prema riječima direktora RMU “Zenica” Esada Ćivića 34 rudara se nalaze na sigurnom, u izjavi od dva sata nakon ponoći istakao je da bi rudari trebalo biti izvučeni za osam ili devet sati. “Rudari se nalaze na sigurnom, osigurana im je veća količina dotoka zraka i svi su dobrog fizičkog i psihičkog stanja. Članovi porodica su razgovarali sa nekima od njih telefonskom linijom i uvjerilo su se da su rudari dobro. Ukoliko bude sve u najboljem redu prvi fizički kontakt sa njima ćemo imati za osam ili devet sati”, kazao je Ćivić.

09:44 Kako javlja reporter portala Klix.ba koji je proveo noć sa porodicama rudara, na mjesto nesreće pristigla su kola Hitne pomoći. Prema posljednjim izvještajima, svi rudari su zdravi, a izvlačenje iz jame trebalo bi početi u narednih pola sata.

Mediji širom svijeta u posljednjih nekoliko sati javili su o nesreći koja je zadesila jamu Raspotočje, Rudnika mrkog uglja Zenica.

Mediji u svijetu prate izvlačenje rudara iz jame Raspotočje u Zenici

Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba

Većina web stranica velikih i manjih medijskih kuća u svijetu prenijela je vijest AFP-a i drugih svjetskih novinskih agencija o zemljotresu, tačnije “gorskom udaru” koji je pogodio Zenicu i tako izazvao urušavanje zemljišta nakon čega su 34 rudara ostali zarobljeni u jami.

Gotovo svi mediji u dalekoj Australiji jutros su prenijeli vijest o zarobljenim rudarima u Zenici, kao i mediji u drugim istočnim zemljama, ali i mediji u Evropi te na američkom kontinentu.

Uglavnom se radi o kratkim agencijskim izvještajima, ali su pojedini objavili i nešto detaljnije tekstove citirajući ovdašnje lokalne medije.

Ovakve i slične situacije u rudnicima uvijek izazovu pažnju šire svjetske javnosti, pa tako je i ovog puta sa rudnikom u Zenici.

Iako su iz uprave RMU Zenica sinoć tvrdili da je zarobljeno samo osam rudara, kasnije se ispostavilo da ih je u jami 34. Mediji u svijetu upravo i navode tu cifru pozivajuće se na lokalne medije ili na ovdašnje zvaničnike.

ZADNJE VIJESTI IZ Bosna i Hercegovina Izdvojeno Vijesti

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision