Monday, 30. January 2023.
Unsko-sanski kanton -3° C Overcast Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

29. Novembra. 2022. Zanimljivosti

Objavljeni su videozapisi i fotografije erupcije najvećeg aktivnog vulkana, havajskog Mauna Loa. Ovo je prva erupcija nakon skoro 40 godina i vidljiva je i iz nastanjenih dijelova egzotičnog otoka.

Na osnovu videozapisa i fotografija doima se da se vulkan nije mnogo udaljen od naseljenog prostora. Nadležni uvjeravaju da trenutno ne postoji prijetnja po one koji žive ispod vulkana, ali su iz Geološke službe Sjedinjenih Američkih Država (USGS) upozorili da bi se situacija mogla brzo promijeniti. Otok je obasjan crvenom svjetlošću, a fotografisani su prizori lave na vrhu vulkana.

Objavljeno je upozorenje o padanju pepela na tlo i na okolne vodene površine, a stanovnici su pozvani da budu na oprezu. Na snazi je najviši stepen upozorenja.

Vulkan Mauna Loa je prethodno eruptirao u martu i aprilu 1984. i tada se lava proširila u krugu od osam kilometara. Posljednja erupcija je počela sinoć, 27. novembra, a to se desilo nakon više upozorenja da je erupcija moguća nakon niza zemljotresa.

Kako su saopćili iz USGS-a, shodno iskustvu, rana faza erupcije vulkana Mauna Loa može biti vrlo dinamična, a lokacija i napredovanje lave mogu se brzo mijenjati. Upozoreno je da se lava može vrlo brzo kretati ako probije zidove kaldere pri vrhu vulkana, prenosi BBC.

ZADNJE VIJESTI IZ Zanimljivosti

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision