Saturday, 27. April 2024.
Unsko-sanski kanton 4° C Clear Sky
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

28. Novembra. 2022. Zanimljivosti

Vozilo posade Artemis 1 Orion postavilo je novi rekord za NASA let. Otprilike u 8:40 ujutro po istočnom vremenu u subotu, Orion je odletio dalje nego što je bilo koja svemirska letjelica dizajnirana da nosi ljudske astronaute ikada prije, nadmašivši prethodni rekord koji je postavio Apollo 13 1970. godine. U 10:17 ujutro po istočnom vremenu, Orion je bio otprilike 249,666 milja (od 401.798 kilometara) od Zemlje, prenosi engadget.com.

– Artemis I je dizajniran da naglasi sisteme Oriona i mi smo se odlučili na udaljenu retrogradnu orbitu kao zaista dobar način da to uradimo – rekao je Džim Džefri (Jim Geffre), menadžer za integraciju svemirskih letjelica Orion. 

– Dogodilo se da smo sa tom zaista velikom orbitom, visokom nadmorskom visinom iznad Mjeseca, uspjeli nadmašiti rekord Apolla 13. Ali ono što je bilo važnije, bilo je pomeranje granica istraživanja i slanje svemirskih letjelica dalje nego što smo ikada ranije radili – dodao je. 

Od svih misija koje su mogle oboriti rekord, prikladno je da je Artemis 1 bio taj koji je to uradio. Kako Space.com ističe, originalni plan leta Apolla 13 nije zahtijevao let koji postavlja rekord. Tek nakon što je eksplozija usred misije primorala NASA-u da zacrta novi povratni kurs, komandni modul Apolla 13 Odyssey postavio je prethodni rekord na 248.655 milja (400.171 kilometar) od Zemlje.

Sa ograničenim zalihama kiseonika na Aquarius lunarnom modulu, NASA je morala da vrati Apollo 13 na Zemlju što je prije moguće. Agencija se na kraju odlučila na putanju leta koja je koristila Mjesečevu gravitaciju da se Apollo 13 vrati na Zemlju. Jedan od NASA-inog osoblja koji je bio ključan za siguran povratak astronauta Džima Lovela (Jima Lovella), Džeka Svigerta (Jacka Swigerta) i Freda Heisa (Haisea) bio je Arturo Kampos (Campos). Napisao je plan za hitne slučajeve koji je komandnom i servisnom modulu dao dovoljno snage da se vrati na Zemlju. Artemis 1 nosi “Moonikin” test lutku nazvanu po pokojnom Arturu.

Ranije ove sedmice, Orion je završio prelet Mjeseca. Nakon što letjelica završi pola orbite oko satelita, sama će se iz praćke uputiti prema Zemlji. NASA očekuje da će Orion pljusnuti na obalu San Diega 11. decembra.

ZADNJE VIJESTI IZ Zanimljivosti

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision