Friday, 25. June 2021.
Unsko-sanski kanton 31° C Broken Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

4. Januara. 2021. Zanimljivosti
Upoznajte čuvenu japansku planinu Koya-san

Kukaijeva duhovna zemlja čuda nalazi se na UNESC-ovoj svjetskoj baštini, Foto: ShutterstockKukaijeva duhovna zemlja čuda nalazi se na UNESC-ovoj svjetskoj baštini, Foto: Shutterstock

 

Mjesto na kojem aroma tamjana, uzvikivanje monaha obrijanih glava i iskonski vazduh pošumljenih groblja stvara duhovno iskustvo kao nijedno drugo.

Koya-san kao najduhovnije mjesto Japana

Danas je Koya-san dio svetog hodočašća poznatog pod imenom Kumano Kodo. Čudesna šuma kedra i čempresa, zatim prelijepi padajući vodopadi i vrhovi okruženi hramovima čine da imate osjećaj, posebno na određenim mjestima, kao da ste među oblacima.

Koya-san je duhovno mjesto za brojne hodočasnike, Foto: Shutterstock

 

Ova 307 km duga mreža zemljanih staza obraslih mahovinom, koja povezuje tri velike svetinje Kumano hodočasnika sa Koya-sanom, privlači oko 15 miliona posjetilaca godišnje i odražava drevno japansko vjerovanje u obožavanje prirode.

U japanskoj religiji šintoizma, šume i stijene mogu naseljavati duhovi bogova (kami) i svaki element prirode se smatra božanskim.

Od 117 hramova raštrkanih širom planine Koya-san, oko 50 služe kao gostionice shukubo u kojima gosti mogu prenoćiti, meditirati i razgovarati sa monasima.

Kukai i leteći sanko

Priča o dolasku Kukaija na Koya-san predstavlja neku vrstu legende. Prije dolaska, Kukai je proveo dvije godine proučavajući ezoterični budizam u Kini, a legenda kaže da je, dok se pripremao za plovidbu kući u Japan 806. godine, bacio u vazduh trokrako svečano oružje zvano sanko, govoreći: “Prigrlio sam ova učenja, pa ako postoji dobro mjesto za njihovo širenje, molim vas pokažite mi ga”.

Od 117 hramova širom planine Koya-san, oko 50 služe kao gostionice shukubo,.

Sanko je navodno odletio prema Koya-sanu, a 10 godina kasnije, dok je Kukai šetao šumom, sreo je lovca i njegove pse koji su mu pokazali sanka zaglavljenog u borovom drvetu.
Danas su u glavnom hramu Koya-sana, Kongobujiju iz 16. vijeka, lovac i njegovi psi prikazani na zavjetnim pločicama, na kojima posjetioci upisuju svoje molitve bogovima.

Rast svetišta

Prije nego što je Kukai uspio započeti izgradnju svog hramovnog kompleksa, morao je dobiti dozvolu japanskog Carskog dvora. Japanski car Saga se obavezao i od tada, Koya-san je u periodu Edo (između 1603. i 1868). dostigao više od 1.000 malih hramova i na kraju se spojio sa trenutnim brojem 117.

Danas, ako pogledate neke spomenike u novijem dijelu groblja Okunoin, vidjet ćete kako su velike korporacije također kupile grobna mjesta na ovom području.

Postoje spomenici radnicima u kompanijama kao što su Nissan, Panasonic, Sharp i drugima gdje kolege i klijenti mogu doći da se poklone – neki ostavljajući svoje vizit karte nakon posjete u posebnim poštanskim sandučićima u spomenicima.

Koya-san kao turistička destinacija

Svakako ne možete zanemariti turističke autobuse, prodavnice suvenira i gužve koje Koya-san čine turističkom destinacijom (dva miliona ljudi godišnje posjeti, ali samo 60.000 stranaca).

Međutim i pored turista ovo je mjesto na kom se posebno osjeća kao da ste napravili (duhovni) korak unazad u vremenu, piše BBC.

ZADNJE VIJESTI IZ Zanimljivosti

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision