Friday, 26. April 2024.
Unsko-sanski kanton 15° C Light Rain
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

26. Juna. 2014. Svijet, Vijest dana, Vijesti
Damask izveo zračne udare na pobunjenike u Iraku – Iračke snage zauzele univerzitet u Tikritu – Keri upozorio da se ne preduzimaju vojne akcije

Sirijska vojska je ove sedmice izvela zračne udare na pobunjenike na iračkom teritoriju duž zajedničke granice, izjavio je u četvrtak irački premijer Nuri al-Maliki za BBC. Maliki je kazao da njegova vlada nije tražila zračne udare izvedene u utorak na pobunjenike koje predvode džihadisti iz pokreta Islamska država u Iraku i Levantu. Udari su izvedeni nakon što su pobunjenici preuzeli kontrolu nad pograničnim gradom Al-Qaimom na iračkoj strani otvorivši tako strateški put za Siriju gdje je ISIL također aktivan. U srijedu su se pripadnici Fronta al-Nosra, sirijskog ogranka Al-Kaide, zakleli na vjernost ISIL-u gradu Bukmalu, pojačavši tako kontrolu džihadističke grupe u ovoj zoni s obje strane granice.

Sunitski pobunjenici su 9. juna pokrenuli ofanzivu u Iraku i preuzeli kontrolu nad velikim dijelovima teritorija u pet pokrajina sjeverno i zapadno od Bagdada ostavljajući iza sebe oko 1.000 mrtvih i hiljade raseljenih.

TIKRIT – Iračke snage bezbjednosti izvele su danas napad uz pomoć helikoptera i preuzele kontrolu nad strateški lociranim univerzitetom u gradu Tikritu kojeg drže pobunjenici, saopštile su lokalne vlasti. Nekoliko desetina pripadnika snaga bezbjednosti pri tom se sukobilo sa sunitskim pobunjenicima i preuzeli su univerzitet, rekao je guverner provincije Salahedin, Ahmed Abdula Džubiri, a preneo AFP.
BRISEL – Američki državni sekretar Džon Keri upozorio je zemlje Bliskog istoka da ne preduzimaju nove vojne akcije u Iraku koje bi mogli da zaoštre ionako napetu situaciju u toj zemlji. Keri je na sastanku diplomata zemalja članica NATO u Briselu, pri tom istakao sirijske vazdušne udare i iranske izviđačke letjelice u Iraku. Prema njegovim rečima, Bagdad treba da preduzme korake da osigura da iračka vojska može da brani zemlju od žestokih sunitskih pobunjenika a da se pri tom ne oslanja na pomoć snaga iz inostranstva. Američka agencija AP podsjeća da su SAD uputile u Irak 300 vojnih savetnika. Keri je ocjenio da irački premijer Nuri al-Maliki izgleda da stoji iza svojih zalaganja da će napraviti novu vladu sastavljenu od predstavnika šiita, sunita i Kurda. On je rekao i da SAD pažljivo prate razvoj situacije kako bi bile sigurne da bilo kakav novi politički proces ne ponovi greške iz prošlosti i isključi iračke manjine.

ZADNJE VIJESTI IZ Svijet Vijest dana Vijesti

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision