Monday, 20. May 2024.
Unsko-sanski kanton 20° C Light Rain
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

13. Juna. 2014. Svijet, Vijest dana, Vijesti
Porošenko Putinu: Ruski tenkovi u Ukrajinu neprihvatljivi – Moskva traži reagovanje na korišćenje zabranjene municije

KIJEV/MOSKVA – Novi predsjednik Ukrajine Petro Porošenko rekao je predsjedniku Rusije Vladiminu Putinu u telefonskom razgovoru da je dolazak tri ruska tenka u istočnu Ukrajinu neprihvatljiv. Porošenko je govorio i o planovima za rješavanje krize na istoku zemlje u prvom telefonskom razgovoru sa Putinom od kada je proteklog vikenda položio zakletvu.
Povodom navoda da su tri sovjetska tenka prešla iz Rusije na ukrajinsku teritoriju,”Porošenko je nazvao situaciju neprihvatljivom”, napisao je portparol predsednika Ukrajine na Fejsbuku.
Iz kratkog saopštenja Kremlja o telefonskom izvještaju nije moguće zaključiti šta je Putin mogao odgovoriti, navodi AFP. “Ukrajinski predsjednik je obavjestio Vladimira Putina o svom planu za rješavanje situacije u jugoistočnoj Ukrajini”, rekao je kratko portparol Kemlja Dmitrij Peskov ruskim agencijama.

UJEDINJENE NACIJE – Stalni ruski predstavnik u Ujedinjenim nacijama Vitalij Čurkin pozvao je danas međunarodnu zajednicu da reaguje na korišćenje zabranjene municije u Ukrajini. On je posebno govorio o projektilima sa bjelim fosforom koje koristi ukrajinska armija, prenela je ruska novinska agencija Itar-tas s.

Mislimo da međunarodna zajednica treba da obrati pažnju na zabranjenu municiju koju koristi ukrajinska armija u borbama. Mi smo veoma zabrinuti zbog toga, rekao je Čurkin.

Čurkin je rekao da je ovo pitanje uključeno u nact rezolucije o situaciji u Ukrajini koji je Rusija predala Savjetu bezbjednosti UN.

Rusija je predala Savjetu bezbjednosti UN nacrt rezolucije o situaciji u Ukrajini sa pozivom za ispunjenje “mape puta” koju je sačinio predsjedavajući OEBS-a.

U nacrtu rezolucije koju je predala Rusija osuđuju se napadi na stambene četrvrti i civilne objekte u istočnim djelovima Ukrajine i izražava zabrinutost zbog upotrebe zabranjene municije uključujući i zapaljive bombe, tokom vojnih operacija.

U nacrtu rezolucije se pozivaju sve strane da se uzdrže od akcija koje ugrožavaju život i bezbednost ljudi i civilne infrastrukture. Poziva se, takođe, na hitan prekid svih oblika nasilja i na trajni prekid vatre.

ZADNJE VIJESTI IZ Svijet Vijest dana Vijesti

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision