Thursday, 25. April 2024.
Unsko-sanski kanton 6° C Light Rain
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

8. Juna. 2014. Bosna i Hercegovina, Vijest dana, Vijesti
U Maglaju procjenjuju da je šteta od vode 70 miliona maraka – 30 hiljada poljoprivrednih površina poplavljeno je u Semberiji

Još je daleko 18. juni, kada će bh. vlasti objaviti procjenu štete nakon poplava. Komisije su počele izlaziti na teren u Maglaju, štete već procjenjuju na 70 miliona maraka. Nakon katastrofalnih poplava i klizišta koja prijete brojnim naseljima u maglajskom kraju, građani se snalaze kako znaju i umiju. Komisije za procjenu šteta počele su izlaziti na teren. A štete rastu. Marko Zelić, predsjedavajući Općinskog vijeća Maglaj, kaže kako barataju brojem od 70 miliona štete. Čeka se 18. juni da se završi preliminarna procjena šteta u BiH. Biće to uvjet i za donatorsku konferenciju planiranu narednog mjeseca. Građani se nadaju da će pomoć stići u prave ruke, ljudima sa imenom i prezimenom koji su ostali bez krova nad glavom. I dalje vrijedi apel da nakon poplava nedostaje hrane za 1.800 porodica koje žive u Maglaju.

30 hiljada poljoprivrednih površina poplavljeno je u Semberiji

Samo u Semberiji poplavljeno je 30 hiljada poljoprivrednih površina i mnoge oranice uz Savu ostaće nezasijane. Za nove zasade, uprkos najavama, nema pomoći u sjemenu i đubrivu. Semberska gazdinstva poplave su dovele na ivicu egzistencije. Za proljetnu sjetvu mnogi su se zadužili jer trebalo je izdvojiti 2000 maraka po hektaru oranice. I sve je propalo.

Za ponovnu sjetvu nemaju novca. Obećana pomoć iz resornog ministarstva još ne stiže, a rokovi za sjetvu prolaze. U poplavama je prepolovljen i stočni fond. Proizvodnja mlijeka na farmama smanjena je i do 50%. Na potezu su nadležne institucije da interveniraju sada kada je poljoprivrednicima pomoć najpotrebnija.

ZADNJE VIJESTI IZ Bosna i Hercegovina Vijest dana Vijesti

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision