Friday, 19. April 2024.
Unsko-sanski kanton 12° C Few Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

5. Juna. 2014. Bosna i Hercegovina, Izdvojeno, Vijesti
Dom naroda sutra o uslovima Moneyvala – Dodik: Sporan je Krivični zakon, ne pranje novca i terorizam

Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH razmatrat će sutra Prijedlog zakona o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti, te prijedlog izmjena i dopuna Krivičnog zakona čije je usvajanje uslov da Komitet Vijeća Evrope za borbu protiv pranja novca i finansiranja terorizma Moneyval ne stavi BiH na takozvanu crnu listu.

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH usvojio je ova dva zakonska prijedloga na sjednici 28. maja. Prijedlogom zakona o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti propisuju se mjere i postupci u finansijskom i nefinansijskom sektoru s ciljem sprečavanja i otkrivanja pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti. Predloženi zakon usklađen je sa zahtjevom i standardima EU u ovoj oblasti i ima za cilj prevenciju negativnog etiketiranja BiH u oblasti borbe protiv pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti.
Prijedlogom zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakona krivično zakonodavstvo u BiH se harmonizuje sa zahtjevima međunarodne zajednice u ovoj oblasti. Ovim prijedlogom se razgraničavaju nadležnosti za pojedina krivična djela sadržana u Krivičnom zakonu BiH, te krivičnim zakonima entiteta i Brčko distrikta radi otklanjanja mogućih sukoba nadležnosti između policijskih i pravosudnih organa entiteta, Brčkog i BiH.
Na dnevnom redu je i Prijedlog zakona o dopuni Zakona o javnim nabavkama, kojim se definiše nadležnost Kancelarije za razmatranje žalbi u Sarajevu za donošenje odluka po žalbama do uspostavljanja ispostava u Banjaluci i Mostaru da bi bila obezbjeđena nesmetana pravna zaštita u svim postupcima javnih nabavki. Na dnevnom redu Doma naroda su i prijedlozi zakona o izmjenama i dopunama Zakona o graničnoj kontroli, te Zakona o Pravobranilaštvu BiH, kao i Prijedlog zakona o elektronskom dokumentu.
Delegati bi trebalo da razmotre više informacija, među kojima su i informacije o analizi rezultata i učincima rada stranih tužilaca i sudija u BiH, te radu Pravobranilaštva BiH u prošloj godini.

Sporan je Krivični zakon, ne pranje novca i terorizam

“Ako su zakon o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti te izmjene i dopune Krivičnog zakona BiH protiv interesa RS-a, onda je predsjednik RS-a i SNSD-a trebao da smijeni svoje ministre u Vijeću ministara BiH koji su podržali te zakone”, ocijenio je danas predsjednik Partije demokratskog progresa (PDP) i delegat u Domu naroda parlamenta BiH Mladen Ivanić. On ističe da Dodik i nema namjeru da to uradi te da je sve što se dešava s ovim zakonima „politička igra“.  “Sve što se dešava s ovim zakonima predstavlja jedno ismijavanje, posebno javnosti RS-a. Dodikovi ministri u Vijeću ministara BiH glasaju za, kao i njegovi poslanici u Predstavničkom domu i onda se ‘Veliki vođa’ sjeti da to nije dobro i na kraju preuzima na sopstvena leđa odgovornost za stavljanje BiH, a time i RS-a na ‘crnu listu’ “, rekao je Ivanić. Optužujući Dodika za političku igu u vezi s ovim zakonima, Ivanić je dodao da lider SNSD-a sada pokušava da delegate SDS-a i PDP-a stavi u prvi plan o pitanju izjašnjavanja o tim zakonima. “Dodik očito želi da nas ubaci u političku igru”, rekao je on i najavio da će biti suzdržan prilikom glasanja o zakonu o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti te izmjene i dopune Krivičnog zakona BiH. Vlast je, kaže, zadužena za donošenje zakona, a bit će suzdržan ne zato što Dodik traži da se bude protiv tih zakona, već zato što je PDP opozicija i vladajući moraju da se odrede o ovom pitanju.

Neka bude Bosna na “crnoj listi”, ne damo nadležnosti RS-a 

Dodik navodi da BiH neće biti na “crnoj listi”, ako bude usvojen zakon o sprečavanju pranja novca, ali ne i Krivični zakon.  Danas je u izjavi novinarima u Banjoj Luci pojasnio da je usaglašen Prijedlog zakona o sprečavanju pranja novca i finansiranju terorističkih aktivnosti i da može da bude izglasan, ali da je protiv usvajanja izmjena i dopuna Krivičnog zakona BiH. Tvrdi da se tačno zna koji su članovi predloženi u Krivičnom zakonu kao prenos nadležnosti s entiteta na nivo BiH, te da taj zakon nije bio ni uslov da se usvoji zajedno sa zakonom o sprečavanju pranja novca. Dodik je potvrdio i da je danas uputio pismo delegatima iz RS-a u Domu naroda Parlamenta BiH u kojem ih je upozorio da treba da budu protiv usvajanja Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakona BiH, te tako, kako tvrdi, zaštitite interese RS-a i spriječe svaki prenos nadležnosti na nivo BiH. Naveo je i da mogu da glasaju za Prijedlog zakona o sprečavanju pranja novca i finansiranju terorističkih aktivnosti, jer je taj zakon dobio saglasnost Vlade i resornih ministarstava RS-a, ali da je usvajanje Krivičnog zakona BiH sporno, jer zadire u krivičnu praksu i procedure u RS-u, a pojačava na nivou države. Tvrdi i da ne zna zašto je jedan broj poslanika njegove stranke ranije glasao za taj zakon u Predstavničkom domu Parlamenta BiH.

ZADNJE VIJESTI IZ Bosna i Hercegovina Izdvojeno Vijesti

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision