Friday, 26. April 2024.
Unsko-sanski kanton 15° C Light Rain
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

4. Juna. 2014. Bosna i Hercegovina, Vijest dana, Vijesti
Hill: Neusvajanje zakona pogodilo bi ugroženo stanovništvo – Sorensen vjeruje da će bih ispuniti svoje obaveze

Neusvajanje zakona o sprečavanju pranja novca i time izostanak međunarodne pomoći izazvao bi velike implikacije za 300.000 ljudi, među kojim je 60.000 djece pogođene poplavama u Bosni i Hercegovini – upozorio je danas otpravnik poslova ambasade SAD-a u BiH Nicholas Hill.  On je naveo da Međunarodni monetarni fond treba preuzeti vodstvo u pružanju finansijske pomoći za ugrožena područja u BiH, ali da bi taj novac mogao doći političari iz BiH moraju usvojiti spomenuti zakon. Hill je u izjavi novinarima u Doboju rekao da, situacija kada možete “prati novac“ predstavlja podsticaj i instrument kojim se služe kriminalci i teroristi.
Naglasio je da potreba usvajanja zakona o sprečavanju pranja novca nije od jučer i dodao da su političari koji donose odluke potpuno svjesni implikacija.
Ipak, kazao je i da ohrabren pozitivnim signalima političara iz Banje Luke i Sarajeva koji smatraju da bi do usvajanja ovog zakona moglo da dođe.

Sorensen vjeruje da će bih ispuniti svoje obaveze

Šef Delegacije Evropske unije u BiH Peter Sorensen izjavio je danas u Sarajevu da vjeruje da će BiH ispuniti svoje obaveze u vezi s borbom protiv pranja novca i finansiranja terorizma. “Mislim da je bitno da su pravila postavljena na način da se BiH tretira kao i ostali, da postoji protok novca, da se ne postavlja pitanje iz kog je izvora, i to je najpametnije što mogu reći sada”, kazao je Sorensen zamoljen za komentar situacije nastale nakon neusvajanja potrebnih zakona, zbog čega je MONEYVAL izdao negativno saopćenje o BiH, zbog čega sada prijeti opasnost da se naša zemlja nađe na “crnoj listi”. Prema posljednjim izjava predsjednika RS-a Milorada Dodika, delegati SNSD-a u Klubu srpskog naroda u Domu naroda PSBiH neće podržati izmjene i dopune Krivičnog zakona BiH, što je jedan od uvjeta MONEYVAL-a.

ZADNJE VIJESTI IZ Bosna i Hercegovina Vijest dana Vijesti

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision