Saturday, 13. July 2024.
Unsko-sanski kanton 18° C Clear Sky
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

22. Marta. 2023. Zanimljivosti
11 minuta svakodnevne aktivnosti do boljeg zdravlja

Kada je riječ o vježbanju, zaboravite na poruku “sve ili ništa”, jer je to zamka. Ljudi, naime, kada počinju da se bave svojim tijelom, obično namjeravaju posvetiti se tome 100 posto. Pribjegavaju agresivnim treninzima, provode sate u teretani, misleći da će jedino tako vidjeti željene rezultate. U stvarnosti, međutim, dovoljno je desetak minuta vježbanja dnevno da biste bili fizički i mentalno zdravi.

Umjeren intenzitet

Do ovog otkrića došlo se zahvaljujući velikoj, novoj studiji, objavljenoj u jednom britanskom specijaliziranom časopisu. Na osnovu nje zaključeno je da samo 11 minuta svakodnevne aerobne aktivnosti umjerenog do snažnog intenziteta može smanjiti rizik od hroničnih bolesti i smrti.

Studiju je proveo Univerzitet u Kembridžu i ona predstavlja pregled podataka iz čak 196 studija. Praćeno je više od 30 miliona odraslih u periodu od 10 godina. Tako je otkriveno da je 75 minuta aktivnosti umjerenog intenziteta tokom cijele sedmice (oko 11 minuta dnevno), povezano s 23 posto manjim rizikom od prerane smrti, 17 procenata – od razvoja kardiovaskularnih bolesti i sedam posto manjim rizikom od raka, u poređenju s ljudima koji su bili neaktivni.

Jačanje mišića

Podsjetimo, u SAD postoje smjernice u vezi s fizičkom aktivnosti – preporučuje se 150 minuta (22 dnevno) fizičke aktivnosti umjerenog intenziteta i dva dana vježbanja sedmično tokom kojih bi se jačali mišići.

– Ako ste neko ko smatra da je ideja o 150 minuta fizičke aktivnosti umjerenog intenziteta sedmično pomalo zastrašujuća, onda će vas ovi podaci obradovati. Bolje je raditi bilo kakvu fizičku aktivnost nego biti potpuno neaktivan – poručio je dr. Soren Brage, autor studije s Univerziteta u Kembridžu.

Duži život

Ako želite vježbati više od 75 minuta sedmično, imat ćete više snage, bolje ćete upravljati stresom, bit ćete raspoloženi i manje skloni depresiji. Generalno, od više vježbanja imat ćete i više koristi. I prošlogodišnja studija objavljena u jednom američkom časopisu pokazala je da ljudi koji su vježbali 2-4 puta više od preporučenog minimuma žive duže od onih koji uopće ne vježbaju.

ZADNJE VIJESTI IZ Zanimljivosti

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 831 871
F: (+387) 037 831 872
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision