Thursday, 28. March 2024.
Unsko-sanski kanton 15° C Few Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

30. Juna. 2020. Sport
Šta Pjanića očekuje u Barceloni? Žestoka konkurencija i podređenost najboljem na svijetu

Reprezentativac Bosne i Hercegovine Miralem Pjanić od sinoć je i zvanično nogometaš katalonskog velikana Barcelone.Nakon Mehe Kodre Bosna i Hercegovina dobila je još jednog nogometaša koji će zaigrati u klubu koji je “više od kluba” (Més que un club).

Barcelona je više od kluba

U najzrelijim, a mnogi će reći i najboljim igračkim godinama (27-32) Pjanić će obući dres kluba koji je u novembru prošle godine proslavio 120 godina postojanja, a koji je u svojoj historiji osvojio veliki broj trofeja – 26 titula prvaka Španije, 30 Kupova kralja, 13 španskih Superkupova, pet titula prvaka Evrope, rekordna četiri Kupa pobjednika Kupova, rekordna četiri UEFA Cupa…

Reprezentativac BiH se i ranije dovodio u vezu s Barcelonom, a mnogi su mišljenja kako je idealan za stil igre koji preferiraju Katalonci. Pjanić je došao u klub čiji su igrači osvojili nevjerovatnih 12 Zlatnih lopti. Osim nevjerovatnog Messija i njegovih rekordnih šest titula, kao igrači ovog kluba prestižnu nagradu osvajali su Luis Suarez, Johan Cruyff, Ronaldo, Hristo Stoichkov, Ronaldinho i Rivaldo.

Osim što je veliki nogometni klub, Barcelona je i simbol Katalonije, a nerijetko i simbol borbe ovog naroda za nezavisnost. Klub je u vlasništu navijača i vode ga upravo navijači. Tačnije, rukovodstvo kluba biraju članovi kluba na klupskim izborima. Pjanić, dakle, u Barceloni neće predstavljati samo sebe, klub i svoju državu, nego i većinski narod Katalonije koji se indentifikuje s velikanom koji stanuje na Camp Nou stadionu.

Reprezentativac Bosne i Hercegovine zaigrat će tako u trećoj “ligi petice”, nakon Francuske (Lyon) i Italije (Roma i Juventus). Prelazak iz Juventusa u Barcelonu nakon devet godina u Seriji A veliki je, ali istovremeno i rizičan korak u karijeri reprezentativca Bosne i Hercegovine. Mnogi nogometni čarobnjaci nisu se snašli na najvećem stadionu u Španiji i njihov boravak u prijestolnici Katalonije kratko je trajao.Vrijeme za prilagodbu u današnjem nogometu ionako je kratko, a u klubovima poput Barcelone i Real Madrida još je kraće. Dakle, od Pjanića će se očekivati da se uklopi u ekipu “preko noći”, a u čitavoj priči vjerovatno je najvažnije mišljenje i stav koji će o reprezentativcu Bosne i Hercegovine imati najbolji nogometaš svijeta – Lionel Messi. Messiju je jedino bitan napredak ekipe i dobre igre Barcelone, a ukoliko Pjanić odgovori na te zadatke, onda nema sumnje kakva ga budućnost očekuje.

Nova uloga u karijeri – Podređenost nogometnom genijalcu

Apsolutno svaki nogometaš koji je stigao u Barcelonu u posljednjih 15-ak godina morao je prihvatiti da igra u sjeni nogometaša koji je od 2008. godine osvojio nevjerovatnih šest zlatnih lopti. Nakon Kake 2007. godine, s izuzetkom Luke Modrića 2018., Zlatna lopta je završavala isključivo u rukama Messija i Cristiana Ronalda. Jednu više ima Messi, nogometaš oko kojeg se vrti apsolutno sve u svlačionici Barcelone i “čija je važnija” i od trenerove i predsjednikove.

Dakle, ako Pjanić “klikne” s Messijem i ako ga zaobiđu povrede, kao što je to bio slučaj do sada, onda reprezentativca Bosne i Hercegovine očekuje blistav period u jednom od najvećih klubova na svijetu. Pjanić će se morati staviti na raspolaganje najboljem igraču svijeta (kao i svi prije njega), uloga je to koju nije imao do sada u svojoj karijeri, ali koja mu može donijeti mnogo, jer Messi jednostavno svakoga čini boljim. Pjanić jeste igrao s Ronaldom i postat će jedan od rijetkih koji je igrao s obojicom, ali status koji ima Portugalac u svlačionici Juventusa nije ni približan onome koji Argentinac ima na Camp Nou stadionu. Ni na Camp Nou vjerovatno neće imati mnogo prostora da šutira slobodne udarce, baš kao i u Juventusu od dolaska Ronalda, s obzirom na to da je ta uloga rezervisana za Messija.

Reprezentativca Bosne i Hercegovine očekuje i žestoka konkurencija u Barceloni. Mnogo toga ovisi i o prijelaznom roku i tome čijih će se usluga Barcelona odreći u narednom periodu i da li će dovoditi još nekoga u srcu veznog reda. Kada je u pitanju konkretno Pjanićeva pozicija u ekipi iz Katalonije onda su u konkurenciji Frenkie de Jong, zamjenik kapitena Sergio Busquets, kao i Arturo Vidal i Ivan Rakitić, iako se govorilo da bi posljednja dvojica trebala napustiti klub iz Katalonije na kraju ove sezone. Busquets bi trebao biti malo defanzivniji, a Pjanić bi trebao zauzeti mjesto centralnog veznog nogometaša. Nikako ne treba zaboraviti ni mladog Riquija Puiga. Ipak, od Pjanića se očekuje da bude organizator igre kluba s Camp Nou stadiona i ubrza protok lopte ekipe iz Katalonije. Svojevremeno novinari u Engleskoj bili su oduševljeni igrom Pjanića protiv Manchester Uniteda. “To je igrač koji se brzo oslobađa lopte i u svakom trenutku ima više rješenja u glavi, a uvijek bira najbolje”, naveli su britanski novinari nakon te utakmice.

S obzirom na to da Quique Setien od dolaska u Barcelonu nije opravdao očekivanja i da je klub iz Katalonije na putu da izgubi titulu prvak Španije od ljutog rivala Real Madrida moguće je da bude smijenjen s klupe Katalonaca. Pjanić bi se odlično uklopio u stil nogometa koji preferira Setien, ali moguće je da naš reprezentativac na kraju neće ni sarađivati s čovjekom koji se zaljubio u Cruyffov nogomet. Ukoliko Barcelona u novu sezonu krene s novim trenerom, onda će i njegovo mišljenje o Pjaniću biti izuzetno važno, odnosno da li će Pjanić u njegovom sistemu igre imati važnu ili tek sporednu ulogu.

Nogometaš koji će kada završi karijeru vjerovatno biti igrač s najviše odigranih utakmica u dresu reprezentacije Bosne i Hercegovine odlučio se na važan korak u karijeri. Barcelona je, kao i Real Madrid, izazov za apsolutno svakog nogometaša na svijetu. Ma koliko dobri bili prije toga, dolazak pod svjetla reflektora Camp Nou ili Santiago Bernabeu stadiona, znači da ste tek na samom početku, da se vaša vrijednost počinje mjeriti tek tada i da prostora za grešku jednostavno nema. Ipak, nastupi na najvećoj sceni, relativno mali broj povreda i činjenica da igra na vrhunskom nivou posljednjih 12 godina, a da je igrački potpuno sazrio i ima potrebno iskustvo, daju razlog za blagi optimizam kada je Pjanićeva sudbina na Camp Nou stadionu u pitanju.

ZADNJE VIJESTI IZ Sport

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision