Friday, 19. April 2024.
Unsko-sanski kanton 0° C Scattered Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

27. Oktobra. 2020. Zanimljivosti
Šta je AMARANT i koja ljekovita svojstva posjeduje?

Amarant, u narodu poznat kao štir, šćir, rumenika ili lisičiji rep je drevna biljka koja potiče iz Južne i Srednje Amerike. Još od davnina su ga uzgajali stari Asteci, a danas je najviše u upotrebi u Indiji, Kini, Rusiji, Africi. Iako njegovo zrno podsjeća na kinou ili heljdu, amarant ne spada u žitarice. Postoji veliki broj divljih, ali i kultivisanih vrsta, a kod nas je najpoznatiji crveni amarant.

Sjeme bez glutena

Sjemenke amaranta podsjećaju na sočivo, a krasi ih osobina da ne posjeduju gluten pa ga slobodno u ishrani mogu koristiti i ljudi koji pate od celijaklije (glutenske enteropatije). Zbog visokog sadržaja kvalitetnih bjelančevina, amarant, nadmašuje mnoge žitarice. Posjeduje esencijalnu kiselinu lizin koja se inače retko nalazi u biljkama. Sadrži oko osam odsto masti, od kojih 75 odsto čine nezasićene masne kiseline. Ugljeni hidrati u zrnu su uglavnom u obliku skroba.

Bogatstvo minerala i vitamina

Amarant posjeduje mnoštvo minerala. Na prvom mjestu je sumpor koji pomaže jetri i lučenju žuči. Tu je i magnezijum zadužen za učestvovanje u enzimskim procesima, smanjivanje holesterola i neophodan je za normalnu funkciju vitamina C i djelovanje vitamina B1. Isto tako prirodni izvor je gvožđa koje ulazi u sastav porfirina, gradi hemoglobin, mioglobin, enzime disanja i drugo.

Dok kalcijum iz amaranta pomaže metabolizam gvožđa, učestvuje u mineralizaciji kostiju i zuba, kalijum učestvuje u održavanju acido-bazne ravnoteže i osmotskog pritiska, i igra važnu ulogu u kontrakciji mišića. Cink iz ove biljke učestvuje u stvaranju kolagena, pomaže metabolizam proteina, ugljenih hidrata i fosfora. Sadržaj bakra, fosfora i selena podstiče formiranje kostiju i sintezu hemoglobina, pospješuje nervnu aktivnost, ćelijski rast i reparaciju, jača imunitet… Kompleks vitamina B, vitamin A, E i C u njegovom sastavu dodatno doprinose dobrom zdravlju.

Budite jači od kijavice

Teško je nabrojati ljekovita dejstva koje amarant na ljudski organizam. Osim što jača nervni sistem, pozitivno utiče na moždane funkcije i metabolizam. Podiže imunitet i daje snagu. Savjetuje se u ishrani mališana, trudnica i starijih ljudi. Ukoliko dva do tri puta nedeljno uz doručak pojedete porciju amaranta, zaštitićete se od kijavice, gripa i prehlade.

Sve popularniji u kulinarstvu

Nekoliko godina unazad njegovo brašno sve više osvaja majstore kulinarstva. U kombinaciji sa drugim vrstama, amarant se koristi u pripremi hljeba, kolača i testenina, dok se cijelo zrno upotrebljava za različita jela i specijalitete. Lišće amaranta je takođe jestivo i ima izuzetnu nutritivnu vrijednost. Koristi se svježe i začinjeno kao salata.

Da biste skuvali sjeme amaranta, stavite ga u ključalu vodu tri puta veće zapremine od njega samog. Posolite jodiranom morskom solju i dodajte začine po želji. U poklopljenoj posudi kuvajte na laganoj vatri pola sata, pa ostavite da odstoji još deset minuta.

Ako želite proklijale sjemenke amaranta, operite ih dobro i ostavite da klijaju na temperaturi od bar 25 stepeni. Svakodnevno ih ispirajte svježom vodom. Klice sjemenki možete dodavati salatama, u kiselo mlijeko, kuvanim žitaricama, jelima od povrća ili hljebu. Bez dodavanja ulja od amaranta se mogu praviti kokice, slične onim kukuruznim.

ZADNJE VIJESTI IZ Zanimljivosti

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision