Friday, 26. April 2024.
Unsko-sanski kanton 4° C Clear Sky
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

30. Aprila. 2022. Zanimljivosti
Šoljica čaja dnevno smanjuje rizik od raka i demencije

Ispijanje samo jedne šolje čaja dnevno moglo bi smanjiti rizik od demencije i raka, tvrde stručnjaci. Prema istraživanju, 40 do 50 posto slučajeva demencije može se spriječiti promjenom životnog stila, a ispijanje više čaja može biti jednostavan prvi korak.

Stručnjak za nutricionizam, profesor Džonatan Hodgson sa Univerziteta Edith Cowan u Australiji, objasnio je da “postoji sve više dokaza da samo jedna do dvije šolje čaja dnevno mogu značajno smanjiti rizik od demencije i potencijalno Alchajmerove bolesti.”

Konkretno, podaci iz dugoročnih prospektivnih kohortnih studija su otkrili da je smanjeni rizik od demencije povezan s konzumacijom jedne do šest šoljica čaja dnevno uz umjereni unos flavonoida u čaju koji takođe može biti ključan.

Razne studije su takođe sugerisale da je konzumacija čaja u pozitivnoj korelaciji sa smanjenim rizikom od nekih karcinoma – uključujući rak žučnih puteva, dojke, endometrija, jetre i oralne karcinome.

Flavonoidi — koji imaju antikancerogena svojstva — mogu djelovati preko mješavine antioksidativnih, anti-angiogeneznih i protivupalnih mehanizama, kao i da služe za modificiranje profila crijevne mikrobiote.

ZADNJE VIJESTI IZ Zanimljivosti

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision