Friday, 10. May 2024.
Unsko-sanski kanton 21° C Few Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

27. Juna. 2019. USK
Školski direktori podnose ostavke nakon odluke o gašenju škola u Krajini

 

Direktori osnovnih škola u Unsko-sanskom kantonu počeli su podnositi ostavke nakon odluke da se od školske 2019/2020 u ovom kantonu zatvara čak 39 osnovnih škola, uglavnom područnih. To u praksi znači da će bez posla će ostati 229 učitelja i nastavnika, piše klix.ba.

Prvi je ostavku podnio direktor Osnovne škole “Cazin I” u Cazinu Zlatko Sabljaković, a sada se na tu odluku odlučila i direktorica Osnovne škole “Stijena” Ajka Toromanović. U ostavci je direktorica Toromanović napisala kako je ponosna na brojne aktivnosti koje su urađene za dobrobit učenika, nastavnog osoblja i same škole, te napisala kako u dvije godine mandata nije bilo nikakvih nepravilnosti u radu škole.

 

“Ponukana zvaničnim dopisom Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta o ukidanju područnih škola ‘Zmajevac’ i ‘Vilenjača’, najavljenog otpuštanja nastavnog i pomoćnog osoblja sa značajnim radnim iskustvom, odlučila sam da podnesem ostavku na mjesto direktora JU OŠ ‘Stijena’, jer ne mogu i ne želim sebi dozvoliti da ja budem ta koja će potpisati otkaze svojim radnim kolegma, a niti sudjelovati u ukidanju škola”, napisala je između ostalog direktorica JU OŠ “Stijena” Ajka Toromanović.

Toromanović je dodala i da su reforme u školstvu ali u svim drugim oblastima poput visokog obrazovanja, zdravstva, javne uprave neophodne, ali da krenuti prvo u reforme obrazovnog sektora u osnovnim i srednjim školama nije niti ispravno niti moralno.

Navela je da radnici u obrazovanju nisi krivi za manjak učenika, odlazak stanovništva i mladih, promjenu demografske slike u lokalnim zajednicama i društvu uopće.

“Nikakve mjere ne mogu se donositi jednostrano, ultimativno, nedemokratski, već za to služi razgovor, usaglašavanje stavova i mišljenja, a što je u ovim mjerama Vlade USK-a u potpunosti izostalo. Vjerujem da će budućnost pokazati da sam ispravno pustupila”, napisala je Toromanović u ostavci.

ZADNJE VIJESTI IZ USK

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision