Friday, 17. May 2024.
Unsko-sanski kanton 20° C Clear Sky
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

4. Oktobra. 2018. USK
Čuvari šuma USK-a od četvrtka ponovo na poslu

Čuvari šuma Unsko-sanskog kantona nakon tri mjeseca će biti isplaćeni, a od sutra kreću i raditi – ovo je zaključeno na današnjem sastanku direktora Kantonalne uprave za šumarstvo, 28 otpuštenih pa ponovo zaposlenih radnika Uprave, s premijerom i ministrom šumarstva u Vladi USK-a.

Do konačnog prelaska pod okrilje ŠPD-a Unsko-sanske šume te odluke Federalnog odbora za žalbe radnici će, ipak, raditi u Kantonalnoj upravi za šumarstvo, a na posao nakon više od tri mjeseca vraćaju se sutra.

– Nadam se da će biti ispoštovan dogovor i da će direktor poslati dokumentaciju i ostalo da nam se isplate naše plaće – kaže Zvonko Bašić, uposlenik Kantonalne uprave za šumarstvo USK-a.

Tri mjeseca su ovi ljudi bez plate, bez jasnog radnog statusa, a krivci za to i dalje prenose odgovornost sa jednih na druge.

– Do 30. juna ŠPD Unsko-sanske šume je po zakonu trebao ponuditi ugovore tim ljudima, oni su praktično trebali preći iz Kantonalne uprave u ŠPD Unsko-sanske šume – navodi direktor Kantonalne uprave za šumarstvo USK-a Senad Hadžić.

Zbog uloženih žalbi radnika na otkaze, ministar šumarstva Dragan Polimanac donosi novo rješenje kojim ukida otkaze, pa se radnike opet prijavljuje u Poreskoj upravi i to na Kantonlanu upravu za šumarstvo.

– Vlada je poništila te odjave, s obzirom na to da su uvidjeli da time krše prava tih radnika. Povukli su te prijave, oni su i dan danas zaposlenici Kantonalne uprave – kaže Alma Jusić-Demirović, izvršna direktorica za pravne poslove ŠPD Unsko-sanske šume.

– Onaj ko je trebao provoditi zakon to ne provodi i snosi krivičnu odgovornost i treba je snositi, u ovom slučaju to su najvjerovatnije ŠPD Unsko-sanske šume – ocjenjuje premijer USK-a Husein Rošić.

Pravna zbrka počinje 2016. godine kada su usvojene izmjene Zakona o šumarstvu USK-a, koje se u suštini nisu mogle primijeniti. U međuvremenu, tri mjeseca državne šume čuva upola manje lugara, a o visini štete koja je nastala po državne šume direktor Kantonalne uprave za šumarstgvo ne želi govoriti.

ZADNJE VIJESTI IZ USK

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision