Četvrtak, 12. Decembra 2019.
Unsko-sanski kanton 5° C Broken Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

12. Decembra. 2019. Izdvojeno, Region
Zvanični podaci: Region nedovoljno naoružan?

Prema zvaničnim podacima, Bosna i Hercegovina, Hrvatska, Srbija i Crna Gora poseduju naoružanje ispod propisanih limita u Sporazumu o podregionalnoj kontroli naoružanja.

Te podatke dobila je poslanica Nezavisnog bloka u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Aida Baručija kada je zatražila od Ministarstva odbrane BiH da joj dostavi konkretne informacije koje se odnose na regionalnu ravnotežu u naoružavanju, piše Klix.

Kako se navodi, u zvaničnom dokumentu piše da je limit za posedovanje borbenih tenkova, bez obzira na njihovo stanje ili ispravnost, BiH i Hrvatskoj 410, Crnoj Gori 77, a Srbiji 948, a realno stanje je da OSBiH poseduju 325 borbenih tenkova, Hrvatska 232, Srbija 464, dok Crna Gora ne poseduje tenkove.

Limiti za naoružanje u većini kategorija su gotovo podednaki za BiH i Hrvatsku, Crnoj Gori su najmanji, dok su najveći Srbiji.

Dodaje se i da je Srbija u periodu od 1. januara 2019. godine do 12. septembra 2019. godine uvela u upotrebu jedan borbeni avion MiG 29 za potrebe Oružanih snaga, a koji se do sada vodio kao sredstvo za istraživanje i razvoj, tako da se ukupan broj sredstava nije menjao i trenutno poseduje 10 borbenih aviona MiG 29.

U navedenom periodu Srbija je smanjila broj sredstava u kategoriji borbenih tenkova za 25 komada tipa T-55, artiljerije za pet komada (VBR 128mm M-63 „PLAMEN“), a Ministarstvo odbrane BiH navodi da su ova sredstva izvezena.

U kategoriji borbene avijacije Srbija trenutno u upotrebi u Oružanim snagama poseduje 81 borbeni avion, što iznosi 56,64 odsto dozvoljenog limita.

Kada se radi o Hrvatskoj, ona od 1. januara 2019. godine do 12. septembra 2019. godine nije uvodila u upotrebu sredstva ograničena Sporazumom o podregionalnoj kontroli naoružanja i u tom periodu je smanjila broj sredstava u kategoriji borbenih tenkova za deset komada tipa T-55.

Ministarstvo odbrane BiH tvrdi da se na osnovu razmijenjenih godišnjih informacija, inspekcijskih izvještaja i obavještanja zemalja potpisnica Sporazuma o podregionalnoj kontroli naoružanja (BiH, Hrvatska, Srbija, a naknadno i Crna Gora) može zaključiti da sve države članice poseduju naoružanje ispod limita propisanih sporazumom te da nije bilo njegovog kršenja.

„Međutim, pitanje modernizacije sredstava i opreme je u direktnoj zavisnosti od izdavanja budžetskih sredstava za te namene. Također, i od drugih izvora za zamenu sredstava i opreme koja je moguća, a to je donacija, sa ili bez potrebnih ulaganja u dodatni remont“, navode iz Ministarstva odbrane BiH.

ZADNJE VIJESTI IZ Izdvojeno Region

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision