Thursday, 23. September 2021.
Unsko-sanski kanton 13° C Clear Sky
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

15. Jula. 2021. Region
Zovko: Budućnost zapadnog Balkana ovisi o dogovoru između Srbije i Kosova

Zastupnica u Europskom parlamentu i potpredsjednica Izaslanstva za odnose s BiH i Kosovom Željana Zovko izjavila je kako budućnost zapadnog Balkana, kao i mir i stabilnost Europske unije, ovise o dogovoru između Srbije i Kosova.

“Ova priča ima dvije strane, a nama treba istinski dijalog, razgovor između dvije uključene strane, kao i razgovor između te dvije strane i Europske unije”, kazala je Zovko dodavši kako je jedini način da Kosovo postane dio Ujedinjenih naroda i Europske unije taj da Srbija prizna njegovu neovisnost.

Osvrnula se i na najnovije izvješće Međunarodne krizne skupine o dijalogu, kazavši da u raspravu treba uključiti i rješenja koja ovo izvješće nudi, a koja se temelje na primjerima Južnog Tirola i vezana su uz udruživanja općina.

Zovko smatra kako Europska unija mora više ulagati u zapadni Balkan.

“Moramo promijeniti način komunikacije i shvatiti stvarnost. Za Europsku uniju zapadni Balkan predstavlja i pitanje sigurnosti. Kao što vidimo u našem susjedstvu, nikada se ne zna kada se mogu probuditi ugasli sukobi”, izjavila je Zovko.

Spomenula je i Konferenciju o budućnosti Europe, rekavši da će nakon krize međunarodna scena izgledati drugačije.

“Moramo uvjeriti druge da za EU vrijedi glasovati i da na njoj vrijedi raditi”, navela je Zovko.

“Ako se odluči ukinuti ideju identiteta na zapadnom Balkanu i nametnuti pravilo većine, neki ključni sporazumi poput Ohridskog sporazuma mogu biti dovedeni u pitanje. Ili će ova regija svoju budućnost zasnovati na načelima Europske unije – suživotu s ravnotežom različitih identiteta?”, istaknula je Zovko.

Na Prague European Summitu je Zovko također sudjelovala na okruglom stolu o budućnosti proširenja Europske unije u globalnoj krizi. Prague European Summit godišnji je događaj na kojem javni dužnosnici, predstavnici civilnog društva i gospodarstvenici raspravljaju o mogućim rješenjima za izazove s kojima se Europska unija susreće, priopćeno je u srijedu iz Ureda zastupnice Zovko.

ZADNJE VIJESTI IZ Region

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision