Tuesday, 29. November 2022.
Unsko-sanski kanton 2° C Light Snow
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

19. Maja. 2022. Zanimljivosti
Zova – Za šta se sve koristi i za šta je djelotvorna?

Zova (sambucus nigra, caprifoliaceae) najčešće raste na sunčanim šumskim krčevinama, obodima šuma i u svijetlim šumama Evrope, Afrike i Azije kao grm ili nisko drvo visine 2-3 m, mada ponekada stablo može dostići visinu i do 10 m.

Kora na stablu je sivosmeđa i ispucala, mlade grančice su zelene sa upadljivim lenticelama, a na prelomu se vidi bijela, meka srž.

Listovi su naspramni, neparno perasto složeni, cvjetovi su u cimoznim štitolikim cvastima sa bijelim ili žućkastim cvjetovima jakog mirisa.

Plod je sjajna, crno-ljubičasta okrugla koštunica sa crvenim sokom.

Raste u srednjoj i južnoj Evropi, Maloj Aziji i na Kavkazu, po šumama, zapuštenim mjestima, oko naselja, a gaji se i po parkovima.Zova se ubraja u najstarije ljekovito bilje: dokazi o njenoj upotrebi nađeni su u arheološkim nalazištima koja potiču još iz kamenog i bronzanog doba.

Među prvima opisao ju je u svojim spisima Teofrast, dok Diosokrid u svojim djelima pominje mnoge načine njene primjene u svrhu liječenja.

Kao ljekoviti dio biljke koristi se: Osušen cvijet (Sambuci flos) i plod (Sambuci fructus)

Hemijski sastav

Cvijet zove sadrži 1-3% flavonoida, glikozid sambunigrin, etarsko ulje, hlorogensku kiselinu, triterpene i tanine. Plod zove sadrži antocijan glikozide, šećere, vitamine C, A i B

Upotreba

Kao sredstvo za pospješivanje znojenja i kod upala sluzokože. Takođe olakšava izmokravanje i pražnjenje crijeva. Plod se koristi i za izradu džema, a svjež cvijet za izradu sirupa.

Neželjeni efekti i interakcije sa lijekovima

Pretjerana upotreba može dovesti do sniženja nivoa kalijuma u krvi.

Način pripreme i upotrebe čaja

Dvije kafene kašike cvijeta zove preliti šoljom (200 ml) ključale vode. Sud poklopiti i ostaviti da stoji 10 minuta. Procijediti i piti po jednu šolju čaja tri puta dnevno.

ZADNJE VIJESTI IZ Zanimljivosti

29.11.2022
28.11.2022
RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision