Saturday, 26. November 2022.
Unsko-sanski kanton 7° C Overcast Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

3. Maja. 2021. Zanimljivosti
Znate li za šarmantnu Francusku ulicu u Istanbulu?

Istanbul je očaravajući grad na dva kontinenta, a kao pravi megapolis svakog posjetitelja ostavlja bez daha. Među brojnim poznatim znamenitostima u Istanbulu se skriva romantična Francuska ulica.

Područje Beyoglua skriva šarmantnu Francusku ulicu koja stepenicama povezuje četvrti Beyoglu i Tophane. Kompletna ulica je pješačka zona, a smještena je iza srednje škole Galatasaray. Ulica je duga sto metara, a sadrži trgovine, galerije, slastičarne, kafiće i restorane sa francuskom kuhinjom.

Ulica je nedavno preimenovana u Alžirsku ulicu, nakon što je Francuska prihvatila navode o armenskom genocidu. Stanovništvo je zatražilo da se ulica imenuje kao Alžirska ulica, ujedno i njen izvorni službeni naziv. Danas se fraza Francuska ulica koristi samo na ulazu nekih preduzeća.

Francuzi su u 19. stoljeću živjeli u ovom području. Na području Beyoglua, Francuzi su osnivali kafiće, kina i pozorišta. Ulicu su potpuno renovirali pariski arhitekti projektom koji je obuhvatio renoviranje zgrada i stepenica.

Obnova ulice francuskih stručnjaka dala je dodatnu autentičnost i poseban šarm ovoj ulici u srcu Istanbula. Objekti koji se sada nalaze u ulici nadahnuti su Francuskom.

ZADNJE VIJESTI IZ Zanimljivosti

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision