Wednesday, 12. May 2021.
Unsko-sanski kanton 18° C Scattered Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

22. Decembra. 2020. Zanimljivosti
ZIMSKA BUĐ – Ova pojava uništava vaš travnjak, evo kako da je spriječite!

Zimska buđ je bolest travnjaka koja se obično javlja po hladnom i vlažnom vremenu, na temperaturama oko 3 stepena i to je jedna od najčešćih uzroka bolesti na travnjacima.

Iako bolest nosi u svom nazivu reč „zima“, jesenje kišno vrijeme sa niskim temperaturama takođe može da podstakne širenje ove bolesti travnjaka. Izraz „zimska buđ“ često dovodi ljude u zabludu jer se bolest može javiti i kada nema snijega, odnosno nije ograničena samo na zimske mjesece, mada se tada najčešće javlja – pa otud i ime.

Gljivice vrlo lijepo napreduju u hladnim uslovima i nakon temperaturnih oscilacija. Posebno dobro rastu na temperaturama između 0 i 8 stepeni, ali se ne šire čim temperatura pređe 20-i podeok. Ova bolest se često javlja u kombinaciji sa drugim zimskim bolestima.

Uslovi za nastanak bolesti

Kao mnogi patogeni koji uzrokuju bolest i ove gljivice su uvek prisutne. Međutim, bolest izbija samo ako su za nju povoljni uslovi.

  • Vlažnost i temperaturna kolebanja;
  • Posebno blago i kišovito vrijeme;
  • Reznice trave i jesenje lišće na travi;
  • Održavana vlaga kroz rosu i maglu;
  • Nedostatak cirkulacije vazduha (zbog zidanih ili živih ograda);
  • Hodanje po travnjaku kada je pokriven mrazom;
  • Nedostatak kalijuma.

Obrazac bolesti

Ukoliko je napadnut gljivicama, travnjak će prvo da pokaže male okruglje mrlje koje se polako povećavaju i šire, smeđe boje sa sivo-bijelom ivicom. Ova pojava će da se širi od sredine ka spolja.

Rješavanje problema

Kako temperature rastu, gljivice prestaju da se razmnožavaju i mrlje na travnjaku će se automatski smanjivati. Da biste ubrzali oporavak, ove površine možete ponovo zasijati sjemenom trave.

Prevencija

Zdrav, dobro negovan travnjak otporniji je na sve bolesti. Iz tog razloga, optimalna prevencija je pravilna njega travnjaka.

Nakon sezone aktivnog korišćenja, hodanja i igranja na travi, njegovo čišćenje na jesen poboljšava prozračnost i omogućava da se brže osuši. Takođe, u jesen nahranite svoj travnjak sa đubrivom koje sadrži dosta kalijuma.

Visok sadržaj kalijuma pospješuje snagu ćelijiskih zidova i povećava sadržaj soli u biljnim ćelijama. Na ovaj način, kalijum smanjuje tačke smrzavanja ćelijskih sokova i smanjuje štetu od mraza.

U jesen i zimu lišće treba redovno uklanjati.

U proljeće mahovina i mrtvi organski materijal moraju da se uklone sa travnjaka uz pomoć grabulja. Na taj način uklanja se i zaraženi biljni materijal i podstiče cirkulacija vazduha i svjetlosti.

Izvor: AgromediaGardena

ZADNJE VIJESTI IZ Zanimljivosti

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision