Thursday, 20. January 2022.
Unsko-sanski kanton 0° C Light Rain
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

4. Januara. 2022. Zanimljivosti
Zima u vrtu: Posadite cvijeće i žbunove koji cvjetaju i zimi

Bašte su zimi gole, sive i sumorne. Ipak, postoji način da se malo boje unese u vrt. Dovoljno je samo napraviti pravi izbor biljaka. 

Za održavanje su najjednostavniji višegodišnji listopadni ili zimzeleni žbunovi koji zimi cvjetaju.

Od listopadnih vrsta to su:

  • žuti i crveni hamamelis,
  • vrijes,
  • zimski jasmin i
  • forzicija

Žuti i crveni hamamelis (Hamamelis Virginiana et Japonica) cvjetaju dugo, od januara do aprila. Podnose različite zemljišne uslove.

Vrijes (Ercia Herbacea er Carnea) cvjeta u više nijansi ružičaste i crvene, a ima i hibrida bijelih cvjetova. Bolje uspijeva na tresetnim zemljištima. Nježni žbunovi vrijesa najljepše djeluju posađeni u grupama.

erika
Foto: Pixabay/Vrijes

Zimski jasmin (Jasminum nudiflorum) otvara lijepe žute cvjetove već početkom godine i cvjeta do kraja proljeća. Pogodan je za “maskiranje” ružnih zidova, jer naraste do pet metara.

Zimski jasmin
Foto: ogrodowisko.pl / Zimski jasmin (Jasminum nudiflorum)

Forzicija (Forsythia) rano i obilno cvjeta. Žuti zvonasti cvjetovi i listovi koji su ljeti tamnozeleni, a u jesen crvenkasto-purpurni, daju posebnu ljepotu ovom žbunu. Forzicija brzo raste i skromnih je zahtijeva prema zemljištu, ali joj je potrebno dosta svjetla. Često se javlja samoniklo.

Zimzeleni grmovi zimi oživljavaju baštu, a ljeti služe kao pozadina raskošnim, trajnim cvjetnim bokorima ili listopadnim žbunovima. Nijanse boja njihovih listova su mnogobrojne, ali se i dalje stvaraju novi hibridi neobičnih boja.

Od zimzelenih vrsta to su:

  • japanska dunjarica,
  • mahonija,
  • božikovina

Japanska dunjarica (Chaenomeles japonica) otporna je prema suši, mrazu, dimu i otrovnim gasovima u vazduhu. Raste sporo, ali cvjeta obilno na sunčanim mjestima i plodnim zemljištima. Sade se pojedinačni žbunovi po travnjacima ili u grupama za žive ograde.

Mahonija (Mahonia aquifolia) je najotpornija zimzelena vrsta prekrasnih žutih cvjetova. Voli vlažno humusno, blago kiselo zemljište. Najbolje uspijeva u polusijenci.

Božokovina ili zelenika (Ilex aquifolium) je snažan žbun tamno zelenih, sjajnih listova, koji su po obodu trnoviti. Cvijet je sitan, žut, a plod crvena koštunica. Ovaj dugovječan žbun najbolje uspijeva na vlažnim zemljištima.

Najljepši i najbogatiji plodovima su:

  • vatreni trn
  • dunjarice

Vatreni trn (Pirracantha) ima oštre trnove i sitne, bijele cvjetove. Plodovi su sitni, brojni, crveni i narandžasti. Otporan je na sušu, a raste i na kamentim terenima. Dobro podnosi orezivanje.

Vatreni trn (Pirracantha)

Dunjarica (Cotoneaster horizontalis) odlikuje se raskošnim narandžastim bobicama. Uspijeva na različitim zemljištima i smatra se veoma medonosnim žbunom.

Dunjarica

ZADNJE VIJESTI IZ Zanimljivosti

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision