Subota, 25. Jula 2020.
Unsko-sanski kanton 16° C Overcast Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

25. Jula. 2020. Zanimljivosti
Zemlje EU hitno da promijene dobavljače za 5G

Zemlje Evropske unije EU treba da preduzmu hitne akcije kako bi promijenile dobavljače opreme za 5G mreže, saopštila je danas Evropska komisija EK.

Takav zaključak Komisije je, prema ocjeni Rojtersa, korak u pravcu smanjenja prisustva kineskog Huaveja u Evropi, pošto Sjedinjene Države vrše pritisak na 27-člani blok da slijedi primjer Britanije i zabrani opremu kineske kompanije u evropskim 5G mrežama, prenosi Nova.rs.

Evropska unija se dogovorila u novembru prošle godine da pooštri kriterijume za dobavljače 5G opreme, kako bi smanjila rizike u pogledu sajber bezbjednosti za mobilne mreže nove generacije, koje se smatraju ključnim za podsticanje ekonomskog rasta i konkurentnosti, podsjeća britanska agencija.

Ta strategija podrazumijeva smanjenje zavisnosti zemalja EU i telekom operatera od jednog dobavljača, a Huaveju, proizvođaču telekomunikacione opreme broj 1 u svijetu, konkurenti su finska kompanija Nokija i švedski Erikson.

Mada je postignut određeni napredak, još mnogo toga treba da se uradi na ovom putu, saopštila je Komisija, napominjući da je „potreban hitan napredak za smanjenje zavisnosti od dobavljača visokog rizika, a s ciljem smanjenja zavisnosti na nivou cijele Unije“.

U dokumentu se dodaje da su identifikovani problem kako na nivou pojedinačnih operatora mobilnih mreža, tako i na nacionalnom nivou, u kreiranju odgovarajućih strategija za povećanje broja dobavljača, pri čemu se kao neki od problema navode nedostatak interoperabilnosti ili veličina zemlje.

Zvaničnici EU tvrde da postepeno isključivanje dobavljača visokog rizika i povećanje troškova neće poremetiti uvođenje 5G mreže širom bloka, i da će Erikson i Nokija moći da odgovore nivou potražnjom.

 

ZADNJE VIJESTI IZ Zanimljivosti

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision