Četvrtak, 18. Jula 2019.
Unsko-sanski kanton 11° C Broken Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

18. Jula. 2019. Svijet
Zelenski otkrio način za poboljšanje odnosa sa Rusijom

 

Ukrajinski predsjednik Vladimir Zelenski smatra da povratak u domovinu ukrajinskih mornara uhapšenih u Rusiji može biti korak ka ponovnom uspostavljanju normalnog dijaloga.

Prema njegovim riječima, tokom telefonskog razgovora sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, on je saopštio da podržava razmjenu zarobljenika sa ustanicima Donbasa po formuli – “svi za sve”. Pri tome je istakao da bi prvo želio da vrati u Ukrajinu građane zemlje koji su uhapšeni u Rusiji.

– Počnimo sa mornarima. Čini mi se da je to normalan korak za povratak dijaloga – i realan korak za zaustavljanje rata – rekao je Zelenski na snimku objavljenom na njegovom kanalu na Јutjubu.

Ukrajinski predsjednik je napomenuo i da je format razmjene prema formuli “svi za sve” zakomplikovan činjenicom da se spiskovi dvije strana ne podudaraju.

– Spisak naših “svih” koji se nalaze na privremeno okupiranim teritorijama ne podudara se sa spiskom onih koji kontrolišu te teritorije – objasnio je Zelenski.

Zelenski je na inauguraciji izjavio da je spreman za dijalog za rješavanje sukoba u Donbasu, a prvi korak ka njegovom početku bio bi povratak zarobljenika.

Portparol ruskog predsjednika Dmitrij Peskov izrazio je nadu da će se diskusija u vezi sa razmjenom osuđenika sa Ukrajinom nastaviti, ali da su ranije postojali određeni problemi sa kvalifikacijama ovih lica.

ZADNJE VIJESTI IZ Svijet

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision