Ponedjeljak, 5. Oktobra 2020.
Unsko-sanski kanton 11° C Overcast Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

5. Oktobra. 2020. Bosna i Hercegovina
Zeleni karton više neće biti potreban za bh. vozače koji putuju u EU
“Nakon višegodišnjih priprema i rada na uspostavljanju i ispunjavanju kriterija i određenih standarda prema evropskoj zajednici osiguravača u Briselu, Biro zelene karte u Bosni i Hercegovini je potpisao Multilateralni garantni sporazum kojim je Bosna i Hercegovina postala članica tzv. Podsistema registarske oznake”, navodi se iz nevladine organizacije Biro zelene karte BiH.Biro zelene karte u Bosni i Hercegovini osnovan je kao udruženje i predstavlja osiguravajuća društva Bosne i Hercegovine u sistemu zelene karte na evropskom nivou.

Također, o spomenutoj promjeni u tretmanu naših državljana informisan je i Bosanskohercegovački auto-moto klub.

Potpisivanjem ovog sporazuma sa 33 biroa: EU, Švicarske (i Lihtenštajn), Andore, Islanda, Norveške, Srbije, te Provedbenom odlukom Komisije (EU) 2020/1358 od 28.9.2020.godine, o primjeni Direktive br. 2009/103/EZ Evropskog parlamenta i Vijeća vlasnicima motornih vozila iz Bosne i Hercegovine je omogućeno da od 19.10.2020. godine putuju u navedene zemlje bez kontrole postojanja zelene/bijele karte (IMIC).

Ovo praktično znači da zvanični organi na granicama Evropskog ekonomskog prostora i drugih navedenih zemalja prekidaju obavezu kontrole postojanja zelene/bijele karte (IMIC-a) kao dokaza o postojanju osiguranja od odgovornosti za štete pričinjanje trećima, za sva vozila s BiH registarskim oznakama.

Na ovaj način se vozila iz BiH u svemu izjednačavaju s vozilima iz EU, Švicarske, Andore, Islanda, Norveške i Srbije, što se može smatrati dostizanjem najviših standarda kada je riječ o korištenju motornih vozila u Evropi.

Bosna i Hercegovina dugo nije mogla biti primljena u Podsistem registarske oznake zbog činjenice da je udio neregistrovanih vozila na našim saobraćajnicama prelazio pet posto.

Tek nakon što smo uspjeli utvrditi da je procent pao ispod pet posto, stekli smo osnovni uslov za tretman naših državljana koji će uskoro prilikom putovanja imati jednu brigu manje.

ZADNJE VIJESTI IZ Bosna i Hercegovina

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision